AfterDawn logo

Apple vaihtoi käyttöjärjestelmän nimeä – Tällainen on macOS Sierra

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

iOS:n, watchOS:n ja tvOS:n jatkeena ei ole enää OS X:ää, vaan Apple on päättänyt uudistaa tietokonekäyttöjärjestelmänsä nimen 15 vuoden jälkeen macOS:ksi. Uusimman macOS-version nimeksi valikoitui vuorostaan tänä vuonna Sierra.

Monet keskeiset uudet ominaisuudet nivoutuvat Applen eri laitteet yhdistävään Continuity-ominaisuuteen. Näihin kuuluu esimerkiksi Macin lukituksen avautuminen automaattisesti, kun käyttäjä tunnistetaan Apple Watch -älykellolla. Lisäksi Continuityä hyödynnetään universaalin leikepöydän muodossa: jos kopioit tekstipätkän iPhonen leikepöydälle, niin saman tekstipätkän voi liittää heti Macillä esimerkiksi sähköpostiin tai keskeneräiseen dokumenttiin. Verkko-ostosten maksun hyväksyminen onnistuu myös Continuityn ansiosta iPhonen Touch ID:llä.

Isoihin uudistuksiin kuuluu myös Sirin tuominen macOS:lle. Digitaalisen avustajan avulla voi suorittaa nopeasti hyvinkin täsmällisiä hakukyselyitä tietynlaisten dokumenttien löytämiseksi. Tärkeitä Sirin hakutuloksia voi myös kiinnittää macOS:n ilmoituskeskukseen.


iCloudia hyödynnetään macOS Sierrassa aiempaa tehokkaammin. Sierra kykenee "älykkäästi" valitsemaan tiedostot, joita tarvitaan vain hyvin harvoin ja siirtää ne automaattisesti pilveen. Näin saadaan raivattua tilaa tärkeämmille ja useimmin tarvituille tiedostoille. iCloudia käytetään myös työpöydällä olevien tiedostojen synkronointiin eri laitteiden välillä – esimerkiksi Macin työpöydälle tallennettuja tiedostoja voi tulevaisuudessa selata esimerkiksi iPhonella.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT