AfterDawn logo

AMD ennakkoesitteli Bristol Bridge -piirit

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

AMD on "ennakkoesitellyt" tänään kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetun seitsemännen sukupolven APU-piirinsä. Varsinainen julkistus pidetään vasta toukokuun lopulla Computexissa, mutta HP:n tämänpäiväiset Envy-julkistukset pakottivat AMD:n antamaan esimakua uusista suorittimista jo etukäteen.

Bristol Bridge -sukupolven APU-piirit perustuvat viime vuonna esiteltyjen Carrizo-piirien tapaan Excavator-suoritinytimiin, mutta uutta on kuitenkin Bristol Bridgen sisältämä tuki DDR4-muistille. Yhteensopivuus uudelle muistitekniikalle olisi ollut mahdollista sisällyttää myös Carrizoihin vuosi sitten, mutta se olisi sotkenut AMD:n mielestä sen tuotepalettia. Yhtiö kun päätti markkinoida Puma+-ytimisiä alemman hintaluokan suorittimia Carrizo-L-piireinä, mistä puuttui DDR4-tuki. Yhtenäisyyden säilyttämiseksi AMD päätti olla lisäämättä DDR4-tukea Carrizo-piireihin.

Bristol Bridge ei ole kuitenkaan pelkkä muistinohjainpäivitys, sillä prosessoreiden suorituskykyä on saatu parannettua noin 10 prosentilla Carrizo-sukupolveen nähden. Graafinenkin suorituskyky on parantunut hieman.


Ainakin HP aikoo käyttää Bristol Bridge -sukupolveen kuuluvaa FX 9800P -piiriä 15,6-tuumaisessa Envy X360 -hybridikannettavassa. Samasta tietokoneesta tulee myyntiin jo aikaisemmin kuitenkin myös Intelin suorittimiin perustuva malli. Kannettavalle luvataan 10 tunnin akkukestoa ja tallennustilavaihtoehtoja on perinteisten kiintolevyjen puolella kahteen teratavuun saakka tai SSD-muistin tapauksessa 256 gigatavuun saakka.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT