AfterDawn logo

35 dollarin tietokoneesta julkaistiin uusi versio

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Jo yli kahdeksan miljoonaa kappaletta myyneestä Raspberry Pi -tietokoneesta on esitelty kolmosversio. Hinta on pysynyt totutussa eli 35 dollarissa, mutta ominaisuuksia on tullut päivityksen myötä lisää.

Hinnan vakauden taustalla on kehittäjien mukaan valmistusprosessin tehostuminen sekä tietokoneen suunnitteluun liittyvä optimointityö. Raspberry Pi 3 sisältää 64-bittisen prosessorin (neliytiminen, ARM Cortex-A53), mutta ohjelmiston osalta turvaudutaan kuitenkin edelleen 32-bittisyyteen. Perusteena käytetään sitä, ettei ole selvää mitä hyötyjä 64-bittinen käyttöjärjestelmä toisi Raspberry Pin kohdalla, keskusmuistia kun on kuitenkin vain gigatavu.

Syy suorittimen päivitykseen onkin yksinkertaisesti se, että Cortex-A53 on parempi suoritinydin 32-bittisessä laskennassa, kuin edellisissä Raspberry Pi -tietokoneissa käytetyt ytimet.

Raspberry Pi 3:ssa on myös sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth, joten langattomat yhteydet mahdollistuvat ilman erillisiä USB-lisälaitteita. Tietokoneen grafiikkaohjain tukee myös H.265-koodekkia, mutta vain Full HD -tarkkuuteen saakka (30 FPS).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT