AfterDawn logo

Marvellin uusi piiri lupaa entistä halvempia SSD-asemia

Panu Roivas Panu Roivas

SSD-asemien hinnat ovat tipahtaneet viime aikoina kovaan tahtiin, ja lisää on luvassa ainakin edullisimpien asemien osalta. Marvellin uusi 88NV1140 SSD-ohjainpiiri lupaa tiputtaa SSD-aseman hintaa vaihtamalla aseman sisäisen välimuistin tietokoneen päämuistiin.

Marvellin uusi ohjainpiiri hyödyntää NVME 1.2 -protokollan Host Memory Buffer -ominaisuutta, jonka avulla se voi käyttää tietokoneen DRAM-muistia SSD-aseman omana välimuistina, ja näin ollen itse SSD-asemaan ei tarvitse lisätä kallista DRAM-muistia välimuistiksi. Yrityksen mukaan HMB-asemat ovat suorituskyvyltään lähellä nykyisiä DRAM-muistilla varustettuja SSD-asemia.

SSD-levyissä käytetään välimuistia lähinnä siirtotaulujen varalle, eikä varsinaisesti käyttäjädatan väliakaiseen tallennukseen, sillä haihtuvana muistityyppinä se on altis esimerkiksi sähkökatkoksista johtuvaan datan menetykseen. Siirtotauluja hyödynnetään datan etsimiseen levyltä, joten ne kannattaa siirtää nopeampaan DRAM-muistiin, mutta samalla tämä nostaa aseman hintaa.


Uudeen piirin käyttämä NANDEdge LDPC-algoritmi mahdollistaa myös TLC- ja 3D NAND-muistien entistä pitemmän käyttöiän, mikä on myös yksi hintaa tiputtavista tekijöistä. Marvellin piiriä tullaan todennäköisesti hyödyntämään ensiksi mobiilipuolella, sillä pienikokoisissa laitteissa tallennustilan viemä osuus pinta-alasta voi olla merkittävä, ja erillisen välimuistin poistaminen auttaa osaltaan pienentämään kokonaispakettia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT