AfterDawn logo

Nvidia tunki GeForce GTX 980:n pelikannettaviin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Pelaajat valitsevat "taisteluasemakseen" yleensä täysiverisen työpöytäkoneen varsin ymmärrettävästä syystä: isoon torniin saadaan helpommin paketoitua enemmän suorituskykyä. Pelikoneita ei yleensä siirrellä paikasta toiseen kovin aktiivisesti, mutta siitä huolimatta osa haluaisi pelata pelejä myös matkan päällä.

Läppärit menisivät kokonsa ja liikuteltavuutensa puolesta hyvänä matkapelikoneena, mutta niiden suorituskyky ei ole tahtonut riittää kaikkein vaativimpien pelien suorittamiseen näteillä grafiikoilla. Nvidia on nähnyt tässä markkinaraon ja tunkenut valikoitujen OEM-merkkien kanssa GeForce GTX 980 -ohjaimen suoraan kannettaviin tietokoneisiin.

Kyseessä on täysiverinen GeForce GTX 980, joten siitä löytyy 2048 CUDA-ydintä ja eikä mistään muustakaan raudasta ole tingitty. Sitä ei pidä sekoittaa 980M-malliseen mobiilipiiriin, joka on suunniteltu juuri kannettavia tietokoneita silmällä pitäen. Nvidian mukaan GTX 980 -kannettavasta löytyy 30 prosenttia enemmän suorituskykyä kuin 980M-mobiilipiirillä varustetuista kannettavista. Kaiken lisäksi pelaajat voivat halutessaan myös ylikellottaa GPU:ta suunnilleen 200 megahertsin verran.


On ehkä sanomattakin selvää, etteivät GTX 980:llä varustetut kannettavat ole kaikkein ohuimpia laitoksia eivätkä todennäköisesti niitä hiljaisimpiakaan. Tehokas näytönohjain näkynee myös akkukestossa. Jos näistä asioista on valmis tinkimään paremman suorituskyvyn takia, niin GTX 980 -kannettavat ovat varmasti hyviä vaihtoehtoja.

Nvidia on markkinoinnissaan keskittynyt erityisesti GTX 980 -kannettavien mahdollisuuksiin VR-pelaamisessa. VR-laseja ei ole vielä kovin hyvin saatavilla, mutta ensi vuonna niitä pitäisi alkaa vyörymään markkinoille. Tosin ensi vuonna Nvidialta on tulossa uudella prosessitekniikalla valmistetut Pascal-ohjaimet, jotka saattavat soveltua VR-pelaamiseen kannettavilla vieläkin paremmin.

GTX 980 -pohjaisia kannettavia on tulossa MSI:ltä, Asukselta, Aorukselta ja Clevolta (kuva alla).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT