AfterDawn logo

Applen penaalin terävin kynä: Apple Pencil

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Hienoiseksi yllätykseksi Apple esitteli eilen iPad Pron lisälaitteena myytävän Apple Pencil -kynän, joka on tarkoitettu sellaiseen työskentelyyn, jossa kynä on kiistatta sormea mahtavampi.

Kenties kaikkein kiinnostavimpia Apple Pencilistä ovat luovalla alalla tai vaikkapa arkkitehtuurin parissa työskentelevät henkilöt, jotka käsittelevät jatkuvasti piirroksia tai jonkinlaisia hahmotelmia. Tietysti kynä soveltuu kenelle tahansa, jolla on tarvetta tehdä muistiinpanoja omalle tabletilleen. Kynää ei ole tarkoitettu käyttöjärjestelmän tai sovellusten käyttöön, vaan sisältöjen luomiseen.

Kynä tunnistaa painalluksen sijainnin lisäksi voimakkuuden ja kallistuksen, jotka yhdessä tuottavat tarvittaessa erilaista jälkeä esimerkiksi piirtämisessä. Kynän päästä löytyy Lightning-liitin, jonka työntämällä iPad Prohon saa kynän sisäisen akun ladattua. Applen mukaan kynästä riittää virtaa 12 tunniksi, mutta jo 15 sekunnin lataus tuottaa 30 minuuttia lisää työaikaa. Applen esityksestä ei selvinnyt oikein miten kynää on mahdollista kuljettaa, eli saako sen kytkettyä iPad Prohon magneettisesti vai pitääkö sitä liikutella omassa penaalissa.


Monien muiden vastaavien digitaali kynien ongelmana on ollut kynän liikkeen ja piirron viiveaika sekä näytön suojalasin aiheuttama parallaksi. Microsoft tarttui näihin ongelmiin Surface Pen -kynällä ja Apple Pencilkin näyttäisi esitteluvideoiden perusteella selättäneen nämä ongelmat.

Apple Pencil tulee myyntiin 99 dollarin suositushinnalla. Se on korkeahko, kun sitä verrataan Microsoftin Surface Penin 49 dollarin hintalappuun.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT