AfterDawn logo

AMD julkaisi ennätyspienen tehonäytönohjaimen

Panu Roivas Panu Roivas

AMD on tänään vihdoin virallisesti julkaissut Radeon R9 Nano -näytönohjaimen, ja kortin arvostelut ovat nyt ulkona.

Radeon R9 Nano käyttää samaa leikkaamatonta Fiji-piiriä kuin R9 Fury X -lippulaiva. Fiji-piiri hyödyntää uutta HBM-muistiteknikkaa, joka mahdollistaa entistä suuremman kaistanleveyden, sekä pienemmän virrankulutuksen ja fyysisen piirilevyn koon.

4 Gt muistilla varustettu R9 Nano asettuu suorituskyvyltään hieman Nvidian GTX 980 -näytönohjainta nopeammaksi, ja R9 Fury -mallia hitaammaksi. Näin ollen se on toistaiseksi markkinoiden nopein minikokoinen kortti, joka vaatii vain yhden 8-pinnisen virtaliittimen. R9 Nanon tehonkulutusarvoksi on annettu 175W, ja kortti käytännössä tiputtaa kellotaajuutta peleissä 800-900 MHz välimaastoon rasituksesta riippuen. Korttia voi ylikellottaa lähemmäksi Fury X:n tasoa, mutta samalla se kadottaa energiatehokkuutensa, ja pieni referenssijäähdytin ei kykene viilentämään piiriä riittävän hyvin.


R9 Nanon jäähdytyksestä vastaa höyrykammiolla varustettu jäähdytin sekä aksiaalituuletin, joten osa lämmöstä siiryy takapaneelin kautta ulos, ja osa jää kotelon jäähdytyksen hoidettavaksi. AMD:n mukaan R9 Nanon rasituslämpötilan pitäisi pysyä n. 75 asteen tienoilla. Myös melutaso pysyy testien mukaan kohtuullisella tasolla pienikokoisesta jäähdyttimestä huolimatta jos korttia ei ylikellota.

AMD:n minikortti on arvostelujen mukaan onnistunut esimerkki uuden HBM-muistin tuomista eduista, mutta Fury X:n kanssa samalla n. 700€ hinnalla se todennäköisesti kiinnostaa vain pientä käyttäjäkuntaa, joka kaipaa mahdollisimman pientä, mutta samalla tehokasta mini-ITX-kokoonpanoa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT