AfterDawn logo

AMD paperijulkaisi uuden Radeon R9 Nano -näytönohjaimen

Panu Roivas Panu Roivas

AMD lupaili aiemmin kesällä, että sen kolmas Fury-sarjan näytönohjain, R9 Nano, julkaistaisiin vielä elokuussa. Päivien käydessä vähiin lienee selvää, että alkuperäisestä aikataulusta on jouduttu joustamaan, ja varsinainen julkaisu tapahtuukin vasta syyskuun puolella. AMD on kuitenkin päättänyt tehdä pienimuotoisen paperijulkaisun vielä tämän kuun puolelle, vaikka arvostelijoilta kortit puuttuvatkin.

Radeon R9 Nano hyödyntää AMD:n uutta Fiji-piiriä ja sen tiiviisti pakattua HBM-muistia tekemällä kortista mini-ITX-kokoonpanoihin sopivamman. Samalla se lupaa kyseisessä kokoluokassa parasta suorituskykyä, sillä Nvidian osalta toistaiseksi nopeimmat minimallit ovat sopimusvalmistajien GeForce GTX 970 -erikoismalleja.


R9 Nanon luvataan olevan n. 30% nopeampi kuin vastaavat GTX 970 Mini -näytönohjaimet, mutta ottaen huomioon miten myös Fury X:n mainostettiin olevan GTX 980 Ti:tä nopeampi, kannattaa tulokset ottaa varauksella. AMD:n testit on tarkkaan valikoitu 4K-resoluutiolla ja esimerkiksi anisotrooppinen suodatus on poistettu kokonaan käytöstä, mitä harva käyttäjä todellisuudessa tekisi. Käytännössä Nano asettunee todennäköisesti lähelle GTX 980:n suorituskykytasoa, mutta etuna sillä on 175W tehonkulutus ja pienempi muotokerroin.

AMD on ilmoittanut R9 Nanon hinnaksi 649$, eli saman kuin tehokkaamman nestejäähdytetyn Fury X -mallin, joka irtoaa Suomessa reilulla 700 eurolla. Epäilemättä Nanon komponentit eivät kustanna yritykselle yhtä paljon kuin sen isoveljen, mutta luultavasti Nano-malliin on valikoitu kaikkein parhaat Fiji-piirit tehonkulutuksen minimoimiseksi. Lisäksi nopeusvaltikka omassa kokoluokassaan antanee AMD:lle rohkeutta hinnoitella Nano näinkin korkealle tasolle. Myös kortin saatavuus voi olla ainakin alkuun heikkoa varsinkin Suomessa.

Varsinainen julkaisu tapahtuu AMD:n mukaan 10. syyskuuta, jolloin myös täydet arvostelut julkaistaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT