AfterDawn logo

AMD:ltä patentti FPGA-piirille HBM-muistilla

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:n suurimmat lähitulevaisuuden tekniset edistysaskeleet ovat vastikään Radeon Fury -näytönohjaimissa nähty GDDR5-muistin korvaava HBM-muisti, sekä ensi vuonna julkaistava Zen-suoritinarkkitehtuuri. AMD:n patenttisalkkuun on nyt ilmestynyt myös kaavailut tulevasta FPGA-piiristä, joka hyödyntää HBM-muistia.

Ohjelmoitavia FPGA-piirejä hyödynnetään useissa eri käyttökohteissa, joissa ei ole käytännöllistä valmistaa erillistä massavalmistukseen suunnatttua ASIC-piiriä. Intel osti vastikään FPGA-valmistaja Alteran 16,7 miljardilla dollarilla, mutta nähtäväksi jää, aikooko AMD osallistua näille markkinoille. Myös Intelin odotetaan siirtyvän uuden muistitekniikan käyttöön, mutta tiedossa ei ole vielä jääkö lopulliseksi valinnaksi Intelin ja Micronin kehityksen alla oleva HMC vai AMD:n ja SK Hynixin HBM.

AMD:n nykyisten APU-suorittimien heikko kohta on varsinkin näytönohjaimen suorituskyvyn osalta käytetty hidas DDR3-muisti. Tulevaisuus näyttää kuitenkin selvästi lupaavammalta, sillä Zen-arkkitehtuurin pitäis parantaa AMD:n kelkasta pudonnutta CPU-suorituskykyä, ja vuorostaan HBM-muistin pitäisi vapauttaa AMD:n verrattain tehokkaan integroidun grafiikkapiirin suorituskyvyn. Yrityksen odotetaan kuitenkin julkaisevan ensimmäiset APU-piirit Zenillä vasta 2017.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT