AfterDawn logo

Nvidian tulevassa Pascal-näytönohjaimessa jo 17 miljardia transistoria

Panu Roivas Panu Roivas

Jos Fudzillan tietoihin on uskominen, tulee Nvidian seuraavan sukupolven lippulaivanäytönohjain olemaan massiivinen 17 miljardin transistorin kokoinen paketti.

Nvidian odotetaan julkaisevan Pascal-arkkitehtuurin näytönohjaimet ensi vuonna kun TSMC siirtyy vihdoin uuteen 16 nanometrin tuotantoprosessiin, joka käytännössä tuplaa piirien transistoritiheyden. Nykyinen GM200-piiri pitää sisälläään noin 8 miljardia transistoria, mutta Fudzillan mukaan Nvidia olisi saanut mahdutettua tulevalle piirille yli kaksinkertaisen määrän transistoreja, vaikka nykyinen 28 nm piiri on jo ennestään pinta-alaltaan massiiviset 600 mm^2.

Normaalia suuremman hypyn syyksi kerrotaan TSMC:n siirtyminen FinFet-transistoreihin, joita nähtiin ensi kerran Intelin toimesta Ivy Bridgen julkaisun myötä. Siirtymä toi aikanaan merkittävää etua Intelin piireille etenkin virransäästön osalta, ja näin ollen sama tullaan todennäköisesti näkemään myös näytönohjainten osalta.


Nvidian mukaan se aikoo siirtyä Pascalin myötä myös HBM-muistien käyttöön, ja uuden sukupolven myötä muistia saadaan teoriassa mahdutettua kortille jopa 32 gigatavua. Mitä luultavammin maksimimäärää ei nähdä kuin korkeintaan laskentakäyttöön suunnatuissa Tesla-korteissa, ja seuraava Titan-malli tyytynee 16 gigatavuun, ja pelikäyttöön suunnatuille malleille riittänee 8 gigatavun muisti. Huhujen mukaan Nvidia on siirtynyt tapeout-vaiheeseen, ja nykytahdilla tape-outista julkaisuun pyörähtää arviolta vuoden päivät.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT