AfterDawn logo

AMD:lta uudet suorittimet: Carrizot parantavat suorituskykyä ja akkukestoa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intelin esiteltyä uusia Broadwell-piirejä niin kannettaville kuin työpöytäkonelleikin, oli AMD:n vuoro astella lavalle ja julkaista keskihintaisiin kannettaviin tarkoitetut Carrizo-suorittimet.

AMD on hehkuttanut Carrizoja pidemmän aikaa ja paljastanut tulevien suorittimien ominaisuuksia, mutta yhtiö säästeli varsinaista julkistustilaisuutta Computex-messuihin asti. Paperilla AMD näyttää jääneen tuotantoteknisesti pahasti Intelin jalkoihin, sillä Carrizot valmistetaan edelleen 28 nanometrin tekniikalla, kun taas Intelin uutukaiset on tuotettu 14 nanometrin viivanleveydellä.

Tuotantotekniikkaa ei kannata kuitenkaan tuijottaa AMD:n mukaan liian paljoa, sillä yhtiö on panostanut ennen kaikkea optimointiin, jolla on saatu hyviä tuloksia aikaan vanhemmallakin valmistustekniikalla. Carrizoissa on neljä Excavator-suoritinydintä, joiden suunnittelussa on AMD:n mukaan käytetty samoja työkaluja kuin yhtiön grafiikkaohjaimissakin – ensimmäistä kertaa AMD:n historiassa. Optimointien ansiosta Carrizojen tehonkulutus lepotilassa pieneni lähes puoleen (Kaveri-piireihin nähden), noin 2,7 wattiin. Suorituskyky kasvoi samalla 1,5-kertaiseksi.


Suoritinytimien jatkeena on kahdeksan (FX-mallit) tai kuusi (A10- ja A8-mallit) GCN-grafiikkaydintä. Koska Carrizot ovat HSA 1.0 -yhteensopivia, voivat ohjelmat käyttää tehtävien suorittamiseen sekä suoritin- että grafiikkaytimiä. AMD:n mukaan tämä heterogeeniseksi laskennaksi kutsuttu tekniikka vauhdittaa moninkertaisesti esimerkiksi Adoben ohjelmistoilla tehtäviä operaatioita.

Carrizoissa on myös rautatason tuki HEVC-purulle, joten HEVC-pakattujen videoiden katselu ei kuormita suoritinytimiä eikä ime näin ollen akkua nopeasti tyhjäksi. Erityisominaisuutena uusissa Carrizoissa on myös niin sanottu Looking Glass, jonka avulla tietokoneille tallennetuista videoista voi tehdä etsiä tiettyjä henkilöitä AMD:n kasvojentunnistusalgoritmien avulla.


TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT