AfterDawn logo

Intelin uusista Broadwell ja Skylake -suorittimista lisää tietoa

Panu Roivas Panu Roivas

Intelin uskotaan julkaisevan vielä tämän vuoden aikana työpöydälle Broadwell ja Skylake-arkkitehtuuriin perustuvia työpöytäsuorittimia. Uusimpien huhujen mukaan Broadwell-malliston suorittimet ovat tulossa markkinoilla pikapuoliin, eikä Skylaken julkaisukaan ole kovin kaukana.

Kitgurun tietojen mukaan Broadwell-suorittimia saadaan työpöydälle toukokuun puolivälin tienoilla. Tarjolle tulee BGA-pakattuja suorittimia suoraan OEM-valmistajien koneisiin, sekä LGA-kantaa käyttäviä suorittimia, joista osa tulee olemaan C-koodinimellä varustettuja kerroinlukottomia malleja. C-malleista tarjolle tulee i7-5775C sekä i5-5675C. Molempien suorittimien TDP on 65W, ja niissä on integroitu Iris 6200 -näytönohjain.


Broadwellin suurimmat edut nähdään lähinnä tehonkulutuksen ja näytönohjaimen suorituskyvyn osalta. Sen puoleen moni odottaakin Skylake-arkkitehtuurin suorittimien tuovan merkittävämmän syyn päivittää työpöytäalusta. Skylaken mukana tulee tuki DDR4-muisteille ensimmäistä kertaa kuluttajaluokan suoritinkannalla. Intelin 100-sarjan työpöytäalustaa tukevien suorittimien TDP:n yläraja on uusimpien vuotaneiden speksien mukaan 95W, ja tarjolle on tulossa ainakin 10 mallia. Näistä mielenkiintoisimmat lienevät i7 6700K ja i5 6600K, jotka noudattelevat jo Sandy Bridgen ajoista tuttua kaavaa, jossa kalliimmassa i7-mallissa on 4 ydintä ja 8 säiettä, ja i5-mallissa 4 ydintä ja 4 säiettä.

LGA 1151 -kannan emolevyjen ja suorittimien lopullinen julkaisuaikataulu on vielä arvailujen varassa, mutta sen oletetaan tapahtuvan joskus tämän vuoden toisella puoliskolla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT