AfterDawn logo

Intel esitteli uudet mobiilipiirit – tulevat Windows 10 -puhelimiin?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Tietokoneissa Microsoft ja Intel ovat olleet erottamaton parivaljakko, mutta suhde ei ole jatkunut älypuhelimien puolelle. Syykin on täysin luonteva: Intel ei ole pystynyt kilpailemaan Qualcommin Snapdragoneiden kanssa ja toisaalta Windows Phonen markkinaosuus on jäänyt niin pieneksi, että Intelinkin on ollut järkevämpää keskittyä Android-laitteisiin.

Kaavat saattavat kuitenkin rikkoutua lähitulevaisuudessa, sillä Intelin Communication and Devices -yksikön johtaja Aicha Evans kertoi PC Worldille, että Windowsin mobiilialustojen markkinaosuudet voivat vain kasvaa tulevaisuudessa. Windowsin kasvua mobiilissa Evans kuvaili Intelille hyvin tärkeäksi.

Intelin lehdistötiedotteissa ei kuitenkaan vihjailla Windows 10 -pohjaisten älypuhelimien tulosta.

Windows 10 -puhelimista voisi löytyä esimerkiksi 79–249 dollarin älypuhelimiin ja tabletteihin suunniteltu Intel Atom X3 -järjestelmäpiiri, jossa 3G- tai LTE-modeemi on integroitu samalle piirille suorittimen, kuvasignaaliprosessorin ja grafiikkaohjaimen kanssa. Laitevalmistajista Asus ja Jolla ovat sitoutuneet käyttämään Atom X3:a tänä vuonna julkaistavissa laitteissa.


Atom X3:n lisäksi Intelin mobiilipiirimallistosta löytyvät Atom X5 ja X7 (Cherry Trail). Piirit valmistetaan 14 nanometrin tekniikalla ja niissä käytetään Intelin kahdeksannen sukupolven grafiikkaohjainta. X5- ja X7-suorittimet on suunniteltu käytettäväksi 119–499 dollarin tableteissa tai 2-in-1-laitteissa. Ensimmäiset Atom X5- ja X7-laitteet esitellään vielä ennen kesää.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT