AfterDawn logo

Arvio: Apple voisi hylätä Intelin suorittimet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Apple-analyytikkojen kestopuheenaiheita Apple Watchin ja Applen television ohella on ollut Mac-tietokoneissa käytettävien Intelin suorittimien korvaaminen iPhoneissa ja iPadeissa käytettävillä A-sarjan järjestelmäpiireillä. KGI Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuo on avannut puheenaiheen taas arvioimalla ARM-piireillä varustettujen Macien olevan mahdollisia 1–2 vuoden päästä.

ARM-pohjaisten mobiilipiirien suorituskyky on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana ja Kuon arvion mukaan ne voivat parin vuoden sisällä ohittaa Intelin alemmat prosessorimallit suorituskyvyssä, minkä takia niiden käyttö ainakin alemman hintaluokan Maceissa (esim. Mac mini, MacBook Air) voisi olla perusteltua. Apple pystyisi itse suunnitelemillaan prosessoreilla hallitsemaan paremmin tietokoneidensa julkaisuaikataulua.

A-piirien sisällyttäminen kaikkein suorituskykyisimpiin Maceihin voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi, jolloin yhtiön tietokonemallistossa voisi löytyä sekä ARM- että Intel-tietokoneita. Sovellukehityksen näkökulmasta tilanne ei olisi erityisen otollinen.


Bloomberg uutisoi vuonna 2012 Applen suunnitelmista vaihtaa Intelin suorittimet omiin A-piireihin Mac-tietokoneissa. Apple alkoi käyttää Intelin suorittimia Maceissa vuoden 2005 jälkeen, sitä aikaisemmin tietokoneissa käytettiin PowerPC-arkkitehtuuriin perustuvia piirejä.

Microsoft on myös yrittänyt tuoda työpöytäkäyttöjärjestelmän ARM-suorittimille, mutta projekti on kangerrellut laitevalmistajien mielenkiinnon puutteen takia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT