AfterDawn logo

Tutkijat löysivät keinon lisätä Wi-Fin akuttomiin laitteisiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet "Wi-Fi-heijastimen", jonka avulla periaatteessa kaikki virtalähteettömät ja akuttomat laitteet voivat kommunikoida toistensa kanssa langattomasti Wi-Fin yli. Teknologia saattaa vauhdittaa entisestään esineiden internetin (IoT) ja mahdollistaa sen soveltamisen uusissa kohteissa.

Suurin osa Wi-Fi-heijastimen kehittäneistä tutkijoista esittelivät viime vuonna vastaavanlaisen heijastinlaitteen, jonka avulla pystyttiin "nyhjäisemään tyhjästä" energiaa yksinkertaisille ja akuttomille laitteille. Ajatuksena oli käytännössä hyödyntää ilmassa liikkuvien radioaaltojen sisältämää energiaa. Viime vuonna esitellyn tekniikan heikkous oli kuitenkin se, että se kykenee kommunikoimaan vain samanlaisten laitteiden kanssa.

Wi-Fi-heijastimen avulla akuton laite voi kommunikoida lisäksi esimerkiksi tietokoneiden ja älypuhelimien kanssa. Vaikka radioaaltoja on jo vähän aikaa pystytty hyödyntämään vähävirtaisten piirien virranlähteenä, ei energiaa ole riittänyt kuitenkaan aktiiviseen tiedonsiirtoon. Washingtonin yliopiston tutkijoiden löytö muuttaa tämän.


Tiedonsiirto on saatu mahdolliseksi "kierrättämällä " radioaaltoja. Käytännössä esitelty laite kommunikoi toisen laitteen kanssa heijastamalla ilmassa jo olevia aaltoja, se ei siis synnytä lainkaan omia aaltoja. Nykyisin käytössä olevat RFID-tagit ovat lähinnä tutkijoiden esittelemää heijastinta, mutta tagien lukemiseen vaaditaan erityistä tekniikkaa.

Esitellyn heijastinlaitteen kommunikointietäisyys on 65 senttimetriä, mutta julkistamattomissa jatkotutkimuksissa etäisyyttä on saatu kasvatettua kahteen metriin. Tutkijat uskovat, että kantavuutta voidaan kasvattaa yli kymmeneen metriin. Tekniikan kaupallistamiseksi tutkijat ovat perustamassa oman yhtiön.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT