AfterDawn logo

Intel korotti kellotaajuuksia uusilla piirillä – Windows-tabletit haastavat iPad Airin loppuvuonna

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Intel on esitellyt kaksi uutta Devil's Canyon -koodinimellä tunnettavaa prosessoria, jotka perustuvat viime vuonna julkistettuun Haswell-mikroarkkitehtuuriin, mutta niiden paketointia ja lämmönjohtavuutta on parannettu aiemmasta. Tämän ansiosta Intel on voinut korottaa suorittimien kellotaajuutta 100 megahertsillä.

Uusi Core i7-4790K on uusista suorittimista tehokkaampi ja sen kellotaajuus on 4,0 gigahertsiä. Turbo-tilassa neliytimisen prosessorin taajuus voi käydä parhaimmillaan 4,4 gigahertsissä. Muutoin 4790K on samanlainen kuin vanhempi 4770K-malli, jopa hinta on sama 339 dollaria. Toisessa uutuudessa, Core i5-4690K:ssa, kellotaajuus on 3,5 gigahertsiä. Teknisesti se on 4670K:n manttelinperijä. Uudet prosessorit sujahtavat LGA1150-kantaan.

Pentiumin 20-vuotista taivalta Intel juhlistaa esittelemällä uuden Pentium G3258 -suorittimen, joka poikkeaa muista uusimmista Pentiumeista siinä, ettei juhlamallia ole kerroinlukittu.


Haswell Refresh/Devil's Canyon on kuitenkin vain pieni välipäivitys ennen syksyllä julkistettavia Broadwell-siruja. Ne edustavat Intelin tuotekehityssyklin tick-vaihetta, eli ne ovat pääasiassa pienemmällä 14 nanometrin tekniikalla valmistettuja Haswell-piirejä.

Broadwell-piirien avulla Intel jatkaa panostustaan vähävirtaisiin laitteisiin (tabletit, kannettavat), mistä osoituksena on yhtiön Llama Mountain -referenssitabletti. Vain 7,2 millimetriä paksusta ja 670 grammaa painavasta (ilman näppäimistöä) laitteesta löytyy myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä Core M -suoritin. Se on osoitus siitä, että Windows-tabletit voivat ottaa iPad Airin pian kiinni. Asuksen aiemmin esittelemä Transformer Book T300 Chi perustunee tähän referenssilaitteeseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT