AfterDawn logo

USB-portin ulkonäkö uudistuu – tältä se näyttää

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Yhtä maailman suosituinta liitäntäväylää kehittävä USB-IF kertoi viime vuoden lopulla hankkeesta, jonka tavoitteena on pistää USB-portti uuteen uskoon. Itse USB-tekniikkaa ei olla vielä päivittämässä, mutta USB-portin ulkonäkö on uudistumassa ja sen myötä myös yhteensopivuus vanhoihin laitteisiin katkeaa.

Viime vuoden lopulla ei ollut vielä käsitystä miltä uusi USB-portti tulisi näyttämään, mutta nyt tästä niin sanotusta Type-C-portista ja Type-C-kaapeleiden päistä on julkaistu havainnekuvat.

USB Type-C -portit ovat vaaka- ja pystyakseleiden suhteen symmetriset. Tulevaisuudessa USB-kaapeli voidaan siis kiinnittää laitteeseen kummin päin tahansa, samaan tapaan kuin Applen Lightning-liitännän tapauksessakin. Uusi Type C -portti on kokoluokaltaankin samaa tasoa kuin Lightning.

4 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/4

Vaatiikohan Apple patenttimaksuja kun liitintä voi laittaa miten päin vain...

mcmopo2/4

Tuosta ei nyt saa selvää että onko jousiliitokset johdossa vai koneen päädyssä. Itseäni ainakin tuo kiinnostaa eniten. Nykyinen usb-liitin menee vuodessa rikki jos johtoja/muisteja irroittelee päivittäin.

hannibal_pjv3/4

Ihan hyvä kysymys, mutta parempi että menee johto kuin liitin koneen päästä, jos pitää valita kahdesta pahasta. Kovin ohuen näköinen tuo on, joten taittunee helposti. Mutta tuo molemmin päin asettuvuus on kyllä kovasti hyvä asia!

teme5654/4

Huh, tuo ikävästi mieleen microUSB-liittimen, joka tunnetusti ei juuri käyttöä kestä. Noissa pienissä porteissa on se ongelma, että niihin ei saa oikein mitään mekaanista kiinnitystä, vaan koko portti on juotosten varassa. Aikansa kun piuhoja tökkii paikalleen ja vetelee irti niin lähtee liitin mukana.

Tuo yhteensopimattomuus on kyllä niin iso fail ettei tosikaan. Tosin, kerran standardia itsessään ei olla uudistamassa, niin kaiken järjen mukaan homma hoituu kaapeliadapterilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT