AfterDawn logo

Intel esitteli älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoitetun Atom Z3480 -piirin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Intel on jäänyt mobiililaitteissa lilliputin asemaan useita vuosia kestäneestä kehityksestä huolimatta. Kaikki myydyimmät älypuhelimet perustuvat edelleen ARM:n kehittämään arkkitehtuuriin ja Intelin prosessoreita on nähty vain muutamissa malleissa viime vuosina. Vaikeuksista huolimatta Intel kehittää mobiilipiirejään määrätietoisesti eteenpäin.

Intel esitteli MWC:ssä 64-bittistä Merrifield-sukupolven suoritinta, joka perustuu yhtiön Silvermont-arkkitehtuuriin ja se on valmistettu 22 nanometrin tekniikalla. Kaksiytimisen Atom Z3480 -nimisen prosessorin kellotaajuudeksi ilmoitetaan 2,13 GHz:ä ja siinä käytetään Imagination Technologiesin PowerVR G6400 -grafiikkaohjainta. Piiri on yhdistetty Intelin LTE-tekniikkaa tukevaan XMM 7160 -modeemiin. Yksisäikeisissä tehtävissä uusi suoritin on Intelin mukaan 70 prosenttia nopeampi kuin vanhempi Atom Z2580.


Atom Z3480:ssa on myös uusi kuvasignaaliprosessori ja dedikoitu videosignaalipiiri. Lisäksi se tukee Intelin Integrated Sensor Solution -alustaa, joka mahdollistaa kontekstietoisten palveluiden kehittämisen puhelimille (akkukeston siitä paljoa kärsimättä). Intelin mukaan se odottaa muutamien valmistajien esittelevän Merrifieldiin perustuvia laitteita huhti-kesäkuun aikana.

Intelin valikoimissa testeissä (GFXBench 2.7 Egypt HD, Offscreen; WebXPRT 2013) Merrifield näyttäisi pärjäävän hyvin Applen A7:ää ja Qualcommin Snapdragon 800:aa vastaan. Ensi syksynä esiteltävän neliytimisen Moorefieldin luvataan parantavan graafista suorituskykyä lisää: Intel siirtyy PowerVR G6400:sta Applen A7:ssäkin käytettävään G6430-piiriin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Merrifield-suorittimiin perustuvia puhelimia ei olla vielä nähty, mutta A7:ää ja Snapdragon 800 -pohjaisia laitteita voi jo ostaa kaupoista.

2 KOMMENTTIA

wipe20001/2

Mobiililaitteissa melkein yhtä oleellista kuin suorituskyky on myös tehonkulutus - onkohan siitä julkaistu mitään vertailua noihin kilpailijoiden ARM-pohjaisiin ratkaisuihin?

mcmopo2/2

Voisi joku vihdoin tehdä mATX emolevyn tuolla prosessorilla. Nykyiset myynnissä olevat rupeaa olemaan jo niin vanhoja ja tehottomia että niistä ei ole oikeastaan mihinkään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT