AfterDawn logo

Microsoftin ei-Windows-pohjainen käyttöjärjestelmähanke ottaa askelia eteenpäin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Microsoft ja sen kehittämät Windows-ohjelmistot ovat niin voimakkaassa yhteydessä toisiinsa, että ne ovat melkeinpä synonyymejä toisilleen. Puhuu kuka tahansa Microsoftista, tulee siitä ensimmäisenä mieleen Windows. Microsoft on kuitenkin kypsytellyt kulissien takana käyttöjärjestelmää, joka ei pohjautuisi lainkaan Windowsiin.

Kyseinen käyttöjärjestelmä on tunnettu vuodesta 2008 lähtien koodinimellä Midori ja sen arvellaan perustuvan Microsoftin varhaisempaan Singularity-nimiseen ohjelmistoprojektiin. Midorista ei tiedetä vielä oikein mitään konkreettista, mutta Microsoft-tietäjä Mary Jo Foleyn kuulemien tietojen mukaan käyttöjärjestelmä kirjoitetaan M#-nimisellä ohjelmointikielellä.

Tietoja M#:sta kertoo Midori-projektin parissa työskentelevä Joe Duffy joulun jälkeen julkaistussa blogikirjoituksessa. Hän ei puhu M#:sta tai Midorista nimellä, mutta Foleyn mukaan kirjoitus käsittelee juuri M#:a. Blogikirjoituksen mukaan M# ei ole varsinaisesti uusi ohjelmointikieli, vaan se on C#:n laajennos.


Foleyn lähteiden mukaan Midori olisi edennyt tutkimushankkeesta Microsoftin käyttöjärjestelmädivisioonan hankkeeksi. Tämä on yhä vahvempi merkki siitä, että Midori tai ainakin osia siitä voidaan kaupallistaa jossakin vaiheessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT