AfterDawn logo

Qualcomm aloittaa neuromorfisen prosessorin kaupallisen hyödyntämisen ensi vuonna

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Qualcomm on yhdessä IBM:n ja Stanfordin yliopiston kanssa kehittänyt niin sanotun neuromorfisen prosessori. Neuromorfinen tarkoittaa sitä, että suorittimen suunnittelussa on otettu mallia hermorakenteista. Suorittimen kaupallinen hyödyntäminen alkaa ensi vuonna, kirjoittaa The New York Times.

Neuromorfisen prosessorin kaupallistaminen ensi vuonna ei kuitenkaan tarkoita vielä sitä, että sellainen tulisi saataville älypuhelimiin tai tietokoneisiin. Laite on tarkoitettu tässä vaiheessa tutkimuskäyttöä varten. Neuromorfisen suorittimen avulla tiettyjä toimintoja voidaan suorittaa automatisoidusti ilman kovin suurta ohjelmointityötä. Lisäksi se ei ole läheskään niin altis virheille kuin tavanomaiset suorittimet, koska se osaa jatkuvasti mukautua muuttuviin tilanteisiin.

IBM kertoi viime vuonna rakentaneensa supertietokonesimulaation aivoista, joka koostui kymmenestä miljardista neuronista. Vaikka neuroniluku onkin noin kymmenesosa siitä mitä ihmisaivoissa on, oli simulaatio noin 1500 kertaa hitaampi. Lisäksi simulaation suorittamiseen tarvittiin useita megawatteja energiaa, kun oikeat aivot tarvitsevat vain 20 wattia.

1 KOMMENTTI

7520G1/1

Watti on tehon yksikkö.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT