AfterDawn logo

AMD päivittää Crossfiren ja Eyefinityn uuteen uskoon

Panu Roivas Panu Roivas

AMD esitteli viime viikolla uuden sukupolven näytönohjaimensa, mutta mehukkaimmat yksityiskohdat uudesta Radeon R9 290X -kortista jäivät vielä hämärän peittoon. Varsinaisen julkaisun odotetaan tapahtuvan 15. lokakuuta, mutta sitä ennen on todennäköisesti luvassa taas kasa vuotoja. Ensimmäisenä vuorossa on uuden kortin Crossfire- ja Eyefinityuudistukset.

AMD on jo itse lipsauttanut omilla sivuillaan, että tuleva R9 290X:n Eyefinity ei tule tarvitsemaan DisplayPort-liitäntää, vaan käyttäjä voi vapaasti valita Eyefinityyn tarvitsemansa liitännät. R9 290X:n liitännät ovat 2x Dual-link DVI, HDMI sekä täysikokoinen DP. DisplayPort tukee myös erillistä MST-hubia, jolla yhden liitännän kautta saadaan kuva maksimissaan kolmeen 1080p-näyttöön, ja näin ollen yksi R9 290X -kortti tukee maksimissaan kuutta näyttöä.


Eyefinityyn liittyen myös 4K-näyttöjen tukea on parannettu. AMD:n on lisännyt ehdottamansa VESA-standardin mukaisen 4K-tuen uusiin näytönohjaimiinsa, jotka pystyvät nyt automaattisesti asettamaan 4K-näytön toimintaan. Nykyisellään 4K-näytöt näkyvät perusasetuksilla kahtena näyttöpintana, jotka täytyy manuaalisesti säätää kahden näytön Eyefinityyn kokonaisen 4K@60Hz kuvan saamiseksi. 4K@60Hz näyttöjä tukee tällä hetkellä vain DisplayPort ja HDMI 2.0 -liitännät. AMD ei ole vielä julkistanut R9 290X:n HDMI 2.0 -tukea, mutta se lienee melko todennäköistä.

Myös CrossFire on uudistettu, eikä R9 290X tarvitse erillistä CrossFire-siltaa toimiakseen. CrossFire toimii käyttäen PCI-Express-väylää, ja AMD:n mukaan tästä ei pitäisi koitua suorituskykyhaittaa. Uusi CrossFire tukee myös AMD:n ruudunpäivityskorjauksia, joten uusilla korteilla CrossFiren pitäisi olla entistä sulavampi. Huhujen mukaan uusi R9 290X tukee frame pacing -teknologiaa rautapohjaisesti. Muiden korttien osalta AMD aikoo julkaista seuraavan version frame pacing -ajureista myöhemmin syksyllä. Tähän mennessä AMD julkaissut vain yhden beta-ajurin josta löytyy frame pacing tuki pelkästään yhden näytön konfiguraatiolle 2560x1600 resoluutioon asti.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT