AfterDawn logo

Videolla: pikakatsauksessa Samsungin muuntautuva tabletti Ativ Q

Teemu Laitila Teemu Laitila

Samsung julkaisi juuri ennen juhannusta uuden tabletin yhtiön Ativ-sarjaan. Ativ Q noudattaa loistavasti Intelin 2-in-1-visiota, jossa sama laite muuntautuu tarvittaessa tabletista läppäriksi ja toisinpäin.

Ativ Q:n ehdottomasti mielenkiintoisin ominaisuus on sen 13,3 tuuman kokoinen näyttö, joka toimii 3200x1800 pikselin resoluutiolla. Näyttö on kiinnitetty näppäimistöön saranalla, jonka varassa sitä voidaan käyttää useissa eri asennoisa. Kuten odottaa saattaa, näytön kuva on silmiä hivelevän tarkka.

Tabletin sisuksista löytyy Intelin Haswell-sarjan Core i5 -suoritin, neljä gigatavua muistia ja 128 gigatavun SSD-asema. Pääasiallisena käyttöjärestelmänä toimivan Windows 8:n lisäksi Ativ Q:sta löytyy myös Android-käyttöjärjestelmä, joka toimii Windowsin päällä virtuaalikoneessa.



Intelin uuden sukupolven mobiilisuorittimien ansiosta laitteesta on saatu tehtyä kohtalaisen ohut ja kevyt verrattuna edellisen sukupolven hybridilaitteisiin. Ativ Q:n ulkoiset mitat ovat 327,0 x 217,8 x 13,9 mm ja painoa on 1,29 kg. Liitäntöjä on tarjolla 1x USB 3.0, 1x USB 2.0 ja HDMI ulkoista näyttöä varten.


Ativ Q ei kilpaile suoraan Android-tablettien tai iPadien kanssa, sillä sen näyttö on selvästi niitä isompi ja lisäksi näppäimistö ja tehokas suoritin tekevät siitä enemmän perinteisen kannettavan. Se painaa noin kaksi kertaa enemmän kuin 10 tuuman tabletit eikä sitä voi käyttää kädessä pitkiä aikoja väsymättä. Jos tabletin alareunan kuitenkin tukee esimerkiksi syliin, kosketusnäyttö tekee Windows 8:n tai Androidin käytöstä kätevää.

Kaiken kaikkiaan Ativ Q on mielenkiintoinen laite, mutta sen houkuttelevuutta himmentää hieman kohtalaisen korkea 1700 euron myyntihinta. Laitetta odotetaan myyntiin syksyn aikana.

Alla pikainen katsaus laitteen ulkomuotoon ja ominaisuuksiin Samsungin Lontoon tilaisuudesta:

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT