AfterDawn logo

AMD:lta "ensimmäinen prosessori 5 GHz:n taajuudella"

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD on julkistanut kaksi uutta prosessorimallia, joista toisessa suurin mahdollinen kellotaajuus on 5 GHz. Uudet mallit ovat FX-9590 ja FX-9370, jotka uudelle tuhatluvulle siirtyvästä mallinimestään perustuvat edelleen Piledriver-arkkitehtuuriin eivätkä sisällä suurempia muutoksia.

Vaikka AMD mainostaa prosessoriaan "maailman ensimmäisenä 5 GHz:n taajuudella toimivana prosessorina", niin kyseessä on pelkästään Turbo-taajuus, johon prosessori yltää vain yhden ytimen kuormituksella. FX-9370-mallin Turbo-taajuus on hieman matalampi 4,7 GHz. AMD ei paljastanut prosessoreista juuri muuta eikä esimerkiksi piirien peruskellotaajuuksia ilmoitettu.

Koska itse prosessorit ovat todennäköisesti muuttumattomia verrattuna edellisiin lippulaivamalleihin, huomattavasti korkeammat kellotaajuudet on saavutettu GlobalFoundriesin 32 nm SOI-prosessin parannuksilla ja prosessoreiden tarkalla valikoinnilla. Seuraavia merkittävämpiä parannuksia voidaan odottaa myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Steamroller-arkkitehtuurin myötä.


AMD ei paljastanut myöskään uutukaistensa hintaa ja saatavuuskin jäi hämärän peittoon. Anandtechin arvion mukaan FX-9590 tullaan todennäköisesti hinnoittelemaan noin 200 dollarin tietämille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT