AfterDawn logo

Intel päivitti vaatimuksia Ultrabookeille: nopeampi, ohuempi, kosketeltava

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Uusien Haswell-piirien julkaisu on antanut Intelille hyvän syyn kiristää Ultrabook-nimen käyttöön vaadittavia ominaisuuksia.

Ultrabook on Intelin vuonna 2011 kehittämä nimi, jolla yhtiö on pyrkinyt kannustamaan valmistajia paremmin tablettien kanssa kilpailevien kannettavien kehittelyyn. Jos laite täyttää Intelin vaatimukset, sitä voidaan kutsua Ultrabook-nimellä ja se hyötyy Intelin Ultrabook-konseptin markkinointiin syytämistä resursseista.

Tämän vuoden Computex-messuilla on jo nähty useampia uusiin Haswell-suorittimiin perustuvia kevyitä kannettavia. Merkittävä lisäys tuoreimman sukupolven Ultrabook-koneissa ovat nyt pakolliseksi muuttuvat kosketusnäytöt. Computexin keynote-puheessa Intel otti näkyvästi esille uuden 2-in-1-konseptin, jossa kannettavan näppäimistö voidaan taittaa laitteen taakse ja antaa tilaa kosketusnäytön käyttämiselle. Toinen käyttökohde kosketukselle ovat näppäimistöstä kokonaan irtoavat tabletin muotoiset koneet.


Fyysiset mitat ovat tärkeässä roolissa Ultrabook-konseptissa. Intelin määritysten mukaan laite voi olla Ultrabook vain, jos se on enintään 23 mm (hybridilaitteet) tai 21 mm (ei hybridit) paksuinen.

Muita laitteistolta vaadittavia ominaisuuksia ovat tuki ääniohjaukselle, Intelin omalle Wireless Display -tekniikalle (WiDi). Suorituskyvyn puolesta Intel edellyttää, että kone herää unitilasta alle kolmessa sekunnissa ja ohuudesta huolimatta akun on kestettävä vähintään yhdeksän tuntia Windows 8:n työpöydällä tekemättä mitään (idle), kuusi tuntia HD-videon toistoa ja seitsemän päivää valmiustilassa.

Intel puuttuu myös laitteiden sovelluspuoleen ja edellyttää virustorjunnan ja haittaohjelmien torjunnan esiasennusta.

Spekseistä puuttuvat edelleen näytön minimiresoluutio ja esimerkiksi liitäntöjen määrä.

1 KOMMENTTI

Dafly1/1

Kosketusnäytön vaatiminen on aivan turhaa. Laitteen hinta, paksuus ja paino kasvaa, käyttäjälle tulee hartiaseudun ongelmia ja joutuu vähän väliä puhdistamaan rasvaista näyttöä. Kosketusnäyttö on siis huono idea läppärissä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT