AfterDawn logo

Pankkikortin kokoinen tietokone myyntiin myös Suomessa

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
10 kommenttia

Deltaco on tuonut koostaan (tai sen puutteesta) tunnetun Raspberry Pi:n myyntiin nyt myös Suomeen. Raspberry Pi on kutakuinkin pankkikortin kokoinen minitietokone, johon on pienestä koosta huolimatta saatu kuitenkin yllättävän paljon tehoa.

Tietokoneen on kehittänyt britannialainen Raspberry Pi Foundation. Alkuperäisenä tarkoituksena oli tietotekniikan opetuksen kehittäminen, mutta laitteen päästyä jakeluun on sille kehittynyt monia muitakin käyttötarkoituksia. Pieni ja edullinen kone on käypä laite esimerkiksi mediapalvelimeksi, pelilaitteeksi, robotiikan ohjaukseen tai vaikka säätötekniikan hallintaan.

Raspberry Pi pystyy toistamaan täysteräväpiirtoista videokuvaa (1080p, 30 fps, h.264/MPEG-4 AVC) ja se tukee grafiikan osalta OpenGL ES 2.0 -ohjelmistorajapintaa.

Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä ARM11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin (jossa CPU, GPU, DSP ja SDRAM), muistia on 512 megatavua. Liittiminä kaksi USB 2.0 -porttia, HDMI, 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä komposiitti/RCA-liitäntä. Tietysti myös Ethernet-portti on saatu mahtumaan levylle. Virta syötetään koneeseen mikro-USB:llä. Toimiakseen kone tarvitsee vain ohjauslaitteet (hiiri ja näppäimistö), virtalähteen sekä muistikortin, johon esimerkiksi käyttöjärjestelmä tallennetaan.


Raspberry Pi Model B -tietokoneen kuluttajahinta on 59 Euroa. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron. Kone myydään ilman kotelointia.

10 KOMMENTTIA

mcmopo1/10

Juu ihan kätevähän tuo on. Ja kyllähän tuossa oppii hieman linuxin salojakin kun tuollaista lähtee säätelemään. Itsellä lähinnä media/FTP/mumble palvelimena tuo tuossa hyrrää.

arcanix2/10

Onhan tuota ennenkin Suomesta saanut, vieläpä reilun kympin halvemmalla: http://www.partco.biz/verkkokauppa/prod...d001o3ai8mnfue4

Quirzo3/10

Kyllä tuota on Suomesta tosiaan ennenkin saanut, mm. tietääkseni Elektori Tampereella on sitä myynyt.

Tuolle kyllä keksii monia käyttötarkoituksia, eikä ole hinnalla pilattu.

malagant4/10

Mm. Robomaasta on saanut jo pitkään. Löytyy myös lisätarvikkeita:

http://www.robomaa.com/index.php?main_p...yword=raspberry

xxwavx1125/10

Just just. Kunnon suomivero laitettu hintaan.

kane_k6/10

Itsellä ollut jonkin aikaa kyseinen laite netin jakajana, pienten tiedostojen samba palvelimena yms. pientä automaatiota hoitamassa ja ihan tyytyväinen ollut, kunhan ei mitään kovin raskasta softaa yritä suorittaa. USB/LAN portti on samassa väylässä ja vauhtia saa ylikellottamatta jotain 5-6Mt/s ja jos laittaa turbon päälle, saattaa saada sen 7-8Mt/s mutta silloin tuuppaa messages loki täyttymään jollain kernelin debugroskalla. Ylikellottamalla saattaisi päästä jopa noin kymmeneen megatavuun sekunnissa mutten ole välittänyt moisesta koska silloin pitäisi varmaankin tuuletusta järjestää enkä halua luopua laitteen täydellisestä äänettömyydestä.

toope7/10

Johan tämä tuli ostettua Suomesta viime vuoden puolella.

Mauriland8/10

Ai on deltaco tuonnut? ei kyllä sen verkkokaupassa ko. tuotetta näy :(

toope9/10

Originally posted by Mauriland:

Ai on deltaco tuonnut? ei kyllä sen verkkokaupassa ko. tuotetta näy :(

Kirjoitappa heidän verkkokaupan hakuun Raspberry niin löytyy. Useasta paikasta jo viime oli myynnisssä Suomessa. Nyt on uutisten tekijä pahasti myöhässä.

Temposaur10/10

Allied Electronicsista tuli viime keväänä tilattua, ja taisi laite pamahtaa kivojen tullimaksujen (80-100e yhteensä) saattelemana vasta marraskuussa postiluukkuun. Farnellilta tuli ihan kuukauden sisällä, sekin viime keväänä neljän kympin hintaan toimituksineen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT