AfterDawn logo

AMD:n alamäki jatkuu -- analyytikko tuomitsee investointikelvottomaksi

Teemu Laitila Teemu Laitila
7 kommenttia

AMD:n tulevaisuuden näkymät vaikuttavat synkältä viime viikon huonojen talousuutisten jälkeen. Osavuosikatsaus alitti analyytikkojen odotukset ja yhtiö kertoi odotetusti vähentävänsä työvoimaa 15 prosentilla eli 1800 työntekijällä. Vaikka AMD:n toimitusjohtaja vakuutti uudelleenjärjestelyjen tekevän yhtiöstä aiempaa ketterämmän ja mukautuvamman, analyytikot ovat menettäneet uskonsa AMD:n nousuun.

Osavuosikatsauksen yhteydessä AMD:n toimitusjohtaja Rory Read kertoi, että alan muutosnopeus on yllättänyt yhtiön ja tuotteiden myyminen nykyisessä taloustilanteessa on aiempaa hankalampaa. Tulevaisuuskaan ei näytä hyvältä, sillä tutkimusyhtiö IDC:n mukaan maailmanlaajuiset PC-toimitukset ovat laskeneet yli kahdeksan prosenttia vuoden takaiseen verrattuna eikä erityistä kasvua ole näköpiirissä.

Huonot uutiset saivat AMD:n osakkeen laskuun eikä kurssi ainakaan parane analyytikoiden uusimpien arvioiden myötä. Sekä Bernstein Researchin että FBR Capitalin analyytikot heikensivät AMD:n luokitusta ja sanalliset arviot olivat vielä karumpia. "Suoraan sanottuna asiakaspalavereissa yleisin AMD:sta käytetty adjektiivi on yksinkertaisesti 'investointikelvoton'", Bernsteinin analyytikko Stacy Rasgon kirjoittaa. Rasgon laski AMD:n liikevaihtoennustetta ensi vuoden osalta 5,54 miljardista dollarista 4,87 miljardiin dollariin.


Mobiililaitteiden korvatessa pöytäkoneen tai perinteisen kannettavan yhä useammassa kodissa, AMD:lla on ollut vaikeuksia vakuuttaa laitevalmistajia omien tuotteidensa eduista kilpailijoihin nähden. Valtaosa pian julkaistavan Windows 8:n myötä saapuvista uudentyyppisistä kannettavista perustuu Intelin Atom- tai Core-prosessoreihin tai eri ARM-valmistajien tuotoksiin.

7 KOMMENTTIA

xbkrypt0n1/7

Alamäki jatkuuu. Ikävää kun Inteliltä kilpailu vähenee.

himpo2/7

Kilpailu alalla kuin alalla on pahasta, älkää enää kukaan ostako AMD:tä, kyllä intel hoitaa homman (kohtuutonta)maksua vastaan!

Ilborg3/7

Kuluttajan kannalta suurin toivo on ARMissa ja softateollisuudessa joka toivottavasti tukee tulevaisuudessa myös muitakin kuin x86-pohjaisia prossuja.

AMD joutuu potkimaan väkeä pellolle kun tarvitsisi lisää väkeä etenkin tuotekehitykseen. Tosin sekään ei riitä koska osa ongelmista juontuu isompaan valmistustekniikkaan siruissa kuin intelillä.

Skull_Cro4/7

Mitähän kehitykselle tapahtuisi jos AMD kuolisi pois ? Onko olemassa jotakin yritystä jolla olisi mahdollista siirtyä kuluttaja puolelle, kun huomaisi että tuolta voisi saada rahaa.

hannibal_pjv5/7

No mobiilipuolella ja kevyissä laitteissa kilpailua piisaa. Pöytäkoneisiin sitä ei ole näillä näkymin ole tulossa miltään taholta. No onneksi kukaan ei käytä enää päytäkoneita mihinkään???... Paitsi tietokonepelaajat, mutta he voivat ostaa sitten tonnilla peliprossia Inteliltä, joten sekään ei ole mikään ongelma... Eli Kuunnelkaa suuren guru himpon ilosanomaa ;-)

jvph766/7

Kyllä uusi FX-8350 tulee tähän koneeseen ainakin,, jos ei muuten niin povailtu 199$.n hintalappu ja i2600k.ta vastaavat / ylikin tehot houkuttaa :)

Curvy27/7

Ettei tilanne ole se ,että isot markkinat ovat kyllästyneet jatkuvaan uuden hakuun joka ei tuo kuin marginaalisia etuja. Näinhän taisi käydä jo XP:n osaltakin. Eivät kaikki halua kuitenkaan viimeisintä huutoa olevia tuotteita, vaan haluavat vakaan ja tutun turvallisen tuotteen. Asiasta oli jossakin Tiede-lehden artikkelissä, siten että meistä muutama prosentti on pioneerejä, sen jälkeen tulevat uudistusmieliset ja vasta sitten vakiintuneet käyttäjät.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT