AfterDawn logo

AMD hankki Athlon 64 -arkkitehdin takaisin Applelta

Panu Roivas Panu Roivas
2 kommenttia

Jim Keller toimi aikanaan AMD:llä arkkitehtuurisuunnittelijana, ja oli mukana luomassa muun muassa x86-64-käskykantaa AMD:n parempina päivinä Athlon 64:n aikaan. Sittemmin Keller on siirtynyt Applelle mobiilisuorittimien kehitykseen, mutta nyt AMD on ilmeisesti saanut houkuteltua miehen takaisin x86-suorittimien pariin.

Keller tulee työskentelemään AMD:llä varatoimitusjohtajana ja pääarkkitehtina AMD:n suorittimille. Keller vastaa AMD:n tulevista suoritinarkkitehtuureista, joiden fokuksena on vähemmän yllättävästi "korkea suorituskyky ja pieni tehonkulutus".

"Jim on yksi maailman arvostetuimmista ja haetuimmista innovaattoreista tällä alalla, ja erittäin vahva lisäys suunnittelutiimiimme. Hän on ollut osana prosessointi-innovaatioita, jotka ovat edistäneet laskentakykyä miljoonille ihmisille ympäri maailmaa, ja odotamme hänen innovatiivisen henkensä, vähävirtaisten tuotteiden tietotaidon, luovuuden ja menestyksenhalun auttavan meitä luomaan uutta tulevaisuutta ja kasvamaan yrityksenä."

2 KOMMENTTIA

jvph761/2

No nuo olivat kerrankin hyviä uutisia. Jospa vihdoinkin AMD saisi jotain konkreettista aikaan. Pysyisi hinnatkin kurissa jos kaula inteliin ei pääsisi kohtuuttomuuksiin. Tuo on molemman leirin kannattajille siis hyvä uutinen.

_kooma_2/2

Mihinkään leiriin kuulumattomana, uutinen kuulostaa loistavalta. Vaikka olenkin viimeiset 8 vuotta mennyt AMD:n prossuilla (johtuen lähes yksinomaan budjetista), on ajatuksissa pyörinyt yhtäkauan paluu Inteliin. Kuitenkin, muut asiat kuin pelkkä prosessori on saanut pysymään AMD:n puolella, näitä muita seikkoja ovat esimerkiksi kohtuullset päivitys mahdollisuudet emolevyissä sekä niiden loistavat ominaisuudet varsinkin kun huomioidaan hinnat. Pelikäytössä en suuria eroja ole huomannut, ainakaan niillä peleillä joita itse pelailen. Kaveri piirissä kuitenkin intel on se suositumpi vaihtoehto ollut. Toivoisinkin ehtommasti sitä että AMD saisi aikaiseksi sellaisen suorittimen varsinkin työpöytä puolelle, jolla voitaisiin haastaa myös Intelin tehokkaimmat suorittimet. Tuota kuitenkaan tuskin tulee aivan hetkeen (jos koskaan) tapahtumaan, mutta pysyisivät edes jotenkin kilpailukykyisenä vaihtoehtona ja samalla kilpailun yllä jotta hinnat eivät räjähtäisi silmille sekä kehitys pysyisi voimakkaana.
Bulldozer saattaa olla joka tapauksessa vielä yllättäjä, kunhan ohjelmisto talot oppivat hyödyntämään sitä oikein. Edelleen aiankin hirveäs useassa testi sovelluksessa, sekä myös itse ohjelmistot vain osaavat hyödyntää sitä yhtä ydintä, tai maksimissaan 4:ää, joissa intel on huomattavasti parempi.
Toivotaan siis että näitä neroja saataisiin lisää AMD:n leiriin, ja myös pysymään yhtiössä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT