AfterDawn logo

AMD aloittaa seuraavan sukupolven FX-prosessorien tuotannon kesällä

Panu Roivas Panu Roivas
2 kommenttia

AMD julkaisi vastikään mobiilipuolen Trinity APU-suorittimet, mutta työpöytämalleja joudutaan vielä odottamaan elokuulle. Heikosti menestyneen Bulldozerin seuraajaa odotellaan myös aikaisintaan vuoden lopulle, tuotannon käynnistyessä viimeisimpien tietojen mukaan kesällä.

AMD tulee korvaamaan nykyiset FX-sarjan Bulldorer-arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit uusilla Vishera-koodinimen alla kulkevilla suorittimilla, jotka käyttävät samoja Bulldozerista hiottuja Piledriver-ytimiä kuin Trinity. Piledriver tuo mukanaan parannusta IPC-suorituskykyyn parhaimmillaan 15%, ja lisäksi mukana on myös tehonkulutukseen liittyviä parannuksia, joita nähtiin jo Trinityn arvostelussa. Vishera-suorittimet käyvät myös nykyisiin AM3+-emolevyihin.


Vishera auttanee AMD:tä pitämään kiinni markkinaosuuksistaan perinteisissä työpöytäsuorittimissa, mutta AMD:n antamien suorituskykyarvioiden mukaan se tuskin kykenee kilpailemaan ensi vuonna Intelin Haswellin kanssa sen paremmin kuin Bulldozer pystyy vastaamaan Ivy Bridgelle. Huhujen mukaan AMD:ltä kestäisi ainakin Steamrolleriin asti kunnes se ehtisi kunnolla saavuttamaan Intelin etumatkaa CPU-suorituskyvyssä.

Toisaalta AMD on samaan aikaan kehittämässä HSA-arkkitehtuuriaan, jossa on tarkoitus hyödyntää APU-piirien näytönohjainta osaan suorittimen tehtävistä. Näin ollen AMD saattaa jossain vaiheessa hylätä kokonaan ilman integroitua näytönohjainta varustettujen työpöytäsuorittiminen tuotannon. Toistaiseksi AMD aikoo kuitenkin käyttää uusia CPU-arkkitehtuureja ensimmäisenä APU-piireissä, kuten Piledriver-ytimet Trinityssä, mutta myöhemmin julkaistavissa työpöytäversioissa Piledriver-ytimiä on vielä jatkokehitelty tehokkaammiksi.

2 KOMMENTTIA

Varpomaa1/2

Kaveri APU :D Taitaa olla kaikkien kaveri, Good APU Kaveri. Tai Good Guy Kaveri

hannibal_pjv2/2

Steamroller ei siis tulisi ollenkaan markkinoille ilman GPU osaa? Vai tuleeko se vasta 2014? Tuohon graafi ei näytä vastaavan. Jos HSA vain lyö itsensä läpi, niin selvästi silloin on viksuinta julkaista vain GPU osalla varustettuja piirejä.
Toivottavasti HSA löisi itsensä läpi, se sallisi jonkin tasoisen lilpailun Intelin kanssa, kun riittävän vahva GPU osa auttaisi perustehtävissäkin Intelin prossia heikompaa CPU osaa. Tasoittaisi puntteja jossain määrin. Muttan onhan Intelin valmistusteknologia valovuosia edellä, joten saa nähdä mihin se sitten riittää. Kilpailun kannalta se olisi lähes välttämätöntä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT