AfterDawn logo

Japanilaistutkijat hyödynsivät langattomassa tiedonsiirrossa terahertsin taajuuskaistaa

Teemu Laitila Teemu Laitila
7 kommenttia

Tokion yliopiston tutkijaryhmä on kertoo onnistuneensa siirtämään tietoa kolmen gigabitin sekuntivauhdilla käyttäen jopa kolmeen terahertsiin yltävää taajuutta. Tutkijoiden kehittämä pienikokoinen antenni kykenee hyödyntämään taajuuksia 300 GHz:n ja 3 THz:n välillä.

Raportoitu koe oli vasta ensimmäisiä testikertoja ja tutkijat epäilevät pystyvänsä nostamaan nopeuden jopa 100 gigabittiin sekunnissa. Koe suoritettiin uudenlaisella antennilla, joka kyseisessä tapauksessa toimi 542 GHz:n taajuudella.

Nykyisin nopein (mutta vielä epävirallinen) WiFi-standardi on IEEE 802.11ac, joka saavuttaa teoriassa enintään 1,3 Gbps nopeuden käyttäen 5 GHz:n taajuuskaistaa. Terahertsiluokassa toimivaan WiFi-tekniikkaan on vielä pitkä matka ja korkeat taajuudet tuovat tekniikkaan omat rajoitteensa. Vaikka korkea taajuus kasvattaa teoreettista siirtokapasiteettia merkittävästi, se myös käytännössä rajoittaa toimintasäteen hyvin lyhyelle matkalle (1-3 metriä) ja vaatii näköetäisyyden laitteiden välillä.


ExtremeTech huomioi, että yksi hyvä käyttökohde niin kutsutuille T-säteille voisi olla palvelinkäytössä, jossa sen avulla voitaisiin vähentää fyysisiä liitäntöjä yksiköiden välillä. Tällä hetkellä terahertsin aaltoja käytetään erikoiskuvantamismenetelmissä, kuten lääketieteessä ja turva-alan toteutuksissa. T-säteet eivät juuri lävistä ihoa ja ne ovat monissa tapauksissa turvallisempia käyttää, kuin suuremman tehon omaavat röntgensäteet.

7 KOMMENTTIA

Nikotiko1/7

Hmm ei taida tästä olla hyötyä perus kuluttajille, ainakaan lähivuosina

SuomiP2/7

no voisihan tälläinen olla bluetooth/usb korvaaja jos ei ole kauhean kallis piiri. juurikin lyhyellä matkalla siirretään esim backup läppäriltä tai kuvat kännykästä. itselle ainakin sopisi ettei tarvitsisi piuhoihin koskea.

Bluejack3/7

nämä "teoriassa" toteutuneet nopeuden kasvut on jo nähty. Varsinkin jos koko homma ajellaan edelleen 5 GHz:n kaistalla..

henrixd4/7

Ääh, jään vielä odottamaan neutriinopohjaista ratkaisua.

squi5/7

Originally posted by Bluejack:

nämä "teoriassa" toteutuneet nopeuden kasvut on jo nähty. Varsinkin jos koko homma ajellaan edelleen 5 GHz:n kaistalla..

Tässä oli kyseessä jo runsaan 500 GHz:n taajuus. Tuo 5 GHz:n taajuudella toimiva 802.11ac saapunee ensimmäisiin tukiasemiin jo lähiaikoina. Ensimmäisissä versioissa ei tosin taida olla vielä riittävästi antenneja noiden maksiminopeuksien saavuttamiseen.

johtaja596/7

Eikö 802.11ac yhteydellä tule korkean taajuuden vuoksi ongelmaksi huono läpäisykyky ja kantavuus?

Nikotiko7/7

Originally posted by johtaja59:

Eikö 802.11ac yhteydellä tule korkean taajuuden vuoksi ongelmaksi huono läpäisykyky ja kantavuus?

Kyllä, mutta nopeampi tiedonsiirtokyky. Ja 5GHz taajuus verrattuna 300 GHz:iin tai 500 GHz:iin kantavuus on paljon pidempi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT