AfterDawn logo

AMD julkaisi Trinity-piirit - lisätehoa kannettaviin

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD on tänään julkaissut Trinity-nimellä tunnetut toisen sukupolven APU-piirit. Trinity on viime kesänä hyvän vastaanoton saaneen Llanon seuraaja. Trinity kuitenkin eroaa edeltäjästään merkittävästi ja ensimmäisten testien perusteella muutos on ollut lähinnä parempaan päin.

Trinityn prosessoriosuus perustuu Piledriver-arkkitehtuuriin, joka on viime syksynä heikon vastaanoton saaneen Bulldozerin seuraaja. Trinitystä löytyy mallista riippuen yksi tai kaksi Piledriver-moduulia eli kaksi tai neljä prosessoriydintä. Näytönohjain perustuu Cayman-piirien myötä esiteltyyn VLIW4-arkkitehtuuriin. Nyt julkaistut Trinity-mallit on tarkoitettu erityisesti kannettaviin tietokoneisiin ja vähävirtaisemmat mallit tullaan todennäköisesti näkemään kilpailemassa Intelin Ultrabook-mallien kanssa erityisesti hinnalla ja "riittävällä" suorituskyvyllä.


Trinityn uusia ominaisuuksia on esimerkiksi kolmannen sukupolven Turbo Core -tekniikka, joka kykenee resurssien käytöstä riippuen nostamaan GPU:n tai CPU:n kellotaajuuksia. Tämän hetken nopeimmassa Trinity-mallissa (A10-4600M) prosessorin kellotaajuus nousee enimmillään 3,2 GHz:n. A10-sarjan Trinity-mallien GPU:sta löytyy 6 SIMD-moottoria, joiden yhteenlaskettu grafiikkaytimien määrä on 384. GPU:n toimii normaalisti 497 MHz:n kellotaajuudella, mutta Turbo-ominaisuudella nopeus voi nousta enimmillään 686 MHz:n.

Ensimmäisten testien perusteella Trinityn CPU-puoli jää edelleen Intelin jälkeen 20 - 25 prosenttia tehtävästä riippuen, mutta näytönohjaimen ero AMD:n hyväksi on edelleen merkittävä. Trinityn menestys markkinoilla jää paljolti kannettavien tietokoneiden valmistajien varaan. Trinity on testien perusteella "riittävän nopea" suurelle osalle käyttäjistä (ei kuitenkaan raskaaseen pelikäyttöön) ja oikealla hinnoittelulla Trinity-pohjaiset kannettavat ovat houkutteleva ostos monella.

Trinity-piiriin perustuvia kannettavia ovat julkaisemassa ainakin Acer, Asus, Lenovo, Samsung, Sony ja Toshiba. Laitevalmistajista HP ehätti ensimmäiseki julkaistessaan viime viikolla ensimmäiset Trinityyn perustuvat Sleekbook-kannettavansa.

Tom's Hardware julkaisee uudesta piiristä kattavan testiartikkelin myöhemmin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT