AfterDawn logo

Microsoft vähentää Windows-versioiden määrää

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Microsoft on julkaissut viralliset tiedot tulevan Windows 8 -järjestelmän eri tuoteversioista. Kahdesta aiemmasta julkaisusta poiketen Windows 8 tulee markkinoille vain kahtena eri pääversiona.

Kaksi yleisintä Windows 8 -versiota tulevat olemaan 32- ja 64-bittisille x86-koneille tarkoitetut Windows 8 sekä Windows 8 Pro. Pelkkä Windows 8 korvaa käytännössä tähän saakka yleisimmän Windows 7 Home Premium -järjestelmän ja Windows 8 Pro puolestaan korvaa kaikki ominaisuudet sisältävän Windows 7 Ultimate -paketin ja samalla yrityskäyttäjille tarkoitetun Windows-version.

Windows 8 Pro eroaa perusversiosta muutamien erityisesti yrityskäyttäjille suunnatun ominaisuuden perusteella. Pro-versio tukee esimerkiksi BitLocker-salausta, virtualisointia, koko tietojärjestelmän salausta, domaineihin liittymistä sekä Remote Desktop -sessiota isäntäjärjestelmänä.

Kahden x86-version lisäksi tabletteihin saapuu tähän saakka Windows on ARM -nimellä tunnettu versio, jonka virallinen nimi tulee olemaan Windows RT.


Vaikka länsimarkkinoilla x86-versiot jäävät käytännössä kahteen, Microsoft suunnittelee oman "kehittyville markkinoille" suunnatun Windows 8 -version julkistamista. Microsoft ei ole selventänyt tarkemmin, miten kehittyvien markkinoiden Windows-versio eroaa muista x86-paketeista, mutta kyseessä saattaa olla Windows 7 Starter Edition -tyylinen riisuttu Windows-järjestelmä.

Tarkemmat erot eri versioiden välillä voi tarkistaa Microsoftin kehitysblogista.

1 KOMMENTTI

Curvy21/1

Mielenkiintoista. Itse oon jonkun päivän testaillut tätä beta versiota. Siinä on joitakin erikoisuuksia ja äänet katos asentaessa, enkä millään meinaa saada niitä esiin. Emo on Asrock 880G. No näytöt pelaa ihan ok, mutta toi audiopuoli... Via:kin ilmoitti, että ohjelmat heillä on kehitysvaiheessa.
Tietysti kuluttajat halutaan testaamaan, ja tietenkin on yhteinen etu, että saadaan vakaa järjestelmä. Ohjelmia kasille ei vaan oikein vielä löydy.. Eli kaikki vaan kehittämään ympäri maailman.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT