Uusi materiaali korjaa itsensä

Kirjoittaja Manu Pitkänen, | Kommentteja (1)

Uusi materiaali korjaa itsensä
Etelä-Mississippin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet materiaalin, joka kykenee itse korjaamaan siihen tulleet naarmut. Sitä voidaan verrata ihoon, joka kykenee myös parantumaan naarmuista tai haavoista.

Yhtäläisyydet eivät jää tähän, sillä materiaali alkaa punoittaa, kun sitä rasitetaan. Punoitus häviää hiljalleen, kun materiaali altistetaan valolle. Värinmuutos on merkki siitä, että materiaali on korjannut itsensä. Korjaantuminen voi alkaa myös, kun ympäristön lämpötilaa tai pH:ta muutetaan sopivasti. Tutkijoiden mukaan korjaantuminen voi tapahtua useampaan kertaan. Lupaavista tuloksista huolimatta materiaali vaati vielä kehitystyötä, joten se ei ole valmis kaupalliseen käyttöön.

Nissanillakin on oma polyrotaksaanimaali, jolla on samankaltaisia ominaisuuksia kuin Etelä-Mississippin yliopiston tutkijoiden kehittämällä aineella. Korjaantuvaa ainetta voidaan käyttää esimerkiksi puhelimissa tai niiden suojakoteloissa, kuten Nissan on demonnut.

1 kommentti

IlariJ
Noni! Ei oo enää pitkä matka ekoihin T1000-protoihin. Harmi vaa et Arska alkaa oleen liian vanha vässykkä pelastaan maailman.. :(

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Pakattujen tiedostojen indeksointi. 1 13.4.2017 10:14 Windows 7
Edullinen peliläppäri 2 31.3.2017 10:20 Kannettavat tietokoneet
Bioshock pelit 1 ja 2 kaatavat koneen 3 31.1.2017 18:34 PC-pelit
Ongelmia näytönohjaimen(?) kanssa 3 10.11.2016 18:23 Yleistä keskustelua
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille