AfterDawn logo

Windows 8 Beta lähenee -- ruutukaappaukset kertovat muutoksista

Teemu Laitila Teemu Laitila
9 kommenttia

Windows 8:n ensimmäisen virallisen beta-version odotetaan saapuvan vielä tämän kuun aikana. Kaksi blogia on jo julkaissut uusia ruutukaappauksia, joiden väitetään olevan peräisin Consumer Preview -nimellä tunnetusta Windows 8 Beta -versiosta.

Kuten odottaa saattaa, ruutukaappauksissa näkyy muutamia eroja verrattuna Microsoftin jo viime vuoden puolella julkaistuun kehittäjille suunnattuun varhaiseen esiversioon.

Muutoksiin kuuluu esimerkiksi Metro-tyyliseen aloitusruutuun ilmestynyt sovelluspalkki sekä mahdollisuus vaihtaa väriteemoja.



Kuten jo osattiin odottaa, perinteinen Start-valikko on hävinnyt paikaltaan vasemmasta alakulmasta ja sen korvaa Hot Corner, jonka kautta päästään aloitusruutuun.

Explorerin kiistelty Ribbon-tyylinen käyttöliittymä on kokenut muutamia muutoksia ainakin ikoneidensa sijoittelun osalta. Ylempänä tuleva beta ja alempana vanhempi kehittäjäväversio.

Sovelluslista on järjestelty kategorioittain eikä aakkosjärjestykseen kuten aiemmin.

Metro-käyttöliittymää ja perinteistä työpöytää yhdistävä Side by Side -näkymä paljastaa myös muutaman uuden ikonin (vasemmassa yläkulmassa).

Ergonomisempaa kirjoitusta kosketusnäytöillä tarjoava osiin jaettu näppäimistö on kokenut pieniä muutoksia.

Osittain perinteistä Sart-valikkoa korvaava Charm Bar -sivupalkki on joissain kuvissa täysin läpinäkyvä ja toisissa varustettu tummemmalla taustasävytyksellä.


Lisäksi Consumer Preview -version lähestyvästä julkaisusta vihjaa Microsoftin Bing-hakukoneessa hetkellisesti vilahtanut uusi taustakuva, joka sisältää videon Windowsin beta-versioissa esiintyvästä kalasta.

9 KOMMENTTIA

Bazilli1/9

On kyllä järkyttvän näköinen Windows. Taitaa jäädä seiska tähän koneeseen, vaikka pakko kai tuota on testata kunhan ilmestyy

Ralle_ (vahvistamaton)2/9

Kun näitä kuvia katselee, Linux Mint Cinnamon-ulkoasulla on entistä houkuttelevampi vaihtoehto.

Pihlis123/9

Aika isot uudistukset. Tiedossa voi olla itkua ja hammasten kiristelyä niiltä ei niin perehtyneiltä käyttäjiltä.

Eriol4/9

Uuden oppiminen ottaa aina oman aikansa, ja vanhaan jumahtaneet ei välttämättä koskaan haluakaan vaihtaa käyttötapaansa, oli se miten tehoton tahansa. Windowsissa on paljon surkeaa käyttöliittymäsuunnittelua viime vuosituhannelta, jota ei ole poistettu sen takia että muutos on liian radikaalia peruskäyttäjille.

squi5/9

Originally posted by Pihlis12:

Aika isot uudistukset. Tiedossa voi olla itkua ja hammasten kiristelyä niiltä ei niin perehtyneiltä käyttäjiltä.

Näin voi kyllä käydä. Itse yritän silti jättää lopullisen arvion tekemisen siihen ajankohtaan, kun tuota on hetken aikaa päässyt tosielämässä käyttämään. Me ihmiset ollaan kuitenkin erittäin vastahakoisia muuttamaan kertaalleen opittuja tapoja vaikka olisivat kuinka hyviä ideoita, eli ei tyrmätä vielä kuvien perusteella, vaan kokeillaan ensin :)

Lumikki6/9

Mitä tuohon sanoisi. Kuka hullu vaihtaa tuohon vaikka Windows 7:sta?

Uskoisin tuolle olevan kysyntää joissain Windows tapleteissa, mutta pöytäkoneessa tuo on kuollut idea. Windows 8 tulee olemaan suurempi katastrofi, kuin Windows ME ja Vista.

sidrend7/9

Eipä tule vaihdettua seiskasta vielä pitkään pitkään aikaan :) Voi olla tosiaan että kasille käy kuten vistalle, eli odottelemaan ysiä sitten.

Developer previewiä tulikin kokeiltua läppärillä, siitä jäi vähän huono maku, mutta ei niin huono kuin olisin odottanut.

johtaja598/9

Herää kysymys meinaako pakettikoneiden valmistajat siirtyä Win8 koneissa, joissa ei ole kosketusnäyttöä.

dRD9/9

Oma fiilis on jotenkin ollut, että Win8:n ideana olisi "adaptoitua" käytössä olevaan form factoriin. Muokkautua kosketusnäytöille sopivaksi tablettina ja taas paremmin hiirellähuidottavaksi desktop-käytössä. Voin olla pahasti väärässäkin ja odotankin mielenkiinnolla betaa -- ja toisaalta myös ensimmäisiä laitejulkistuksia. Joku Transformer Primen tyylinen härveli tulee mieleen, jossa käyttöliittymä muokkautuisi lennosta sen mukaan, onko laite tablettina vai läppärinä.

Ja tietty ymmärrän Microsoftin halun yhtenäistää käyttökokemusta WinPhon ja Win8:n kanssa.

Mutta se, että muuttuuko liikaa yhdellä kertaa, on todella hyvä kysymys.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT