AfterDawn logo

ReFS korvaa tulevaisuudessa NTFS:n Windowsissa

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Microsoft esitellyt Building Windows 8 -blogissaan uutta tiedostojärjestelmää, joka tulee ennen pitkää korvaamaan nykyisen iäkkään NTFS-järjestelmän. Microsoftin mukaan uusi ReFS on rajapintojensa puolesta yhteensopiva vanhan tekniikan kanssa, mutta sen perustoiminnot on kirjoitettu uudelleen vastaamaan paremmin nykyajan haasteisiin.

ReFS tukee aiempaa isompia tallennustiloja, estää tehokkaasti tiedostojen korruptoitumisen ja se on alusta asti rakennettu tukemaan Microsoftin aiemmin esittelemää Storage Spaces -ominaisuutta. Yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista on vikasietoisuus, eli koko järjestelmä ei lamaannu yhden osion rikkoontumisen vuoksi.


Vaikka ReFS on Microsoftin mukaan suunniteltu skaalautumaan pienimmistä mahdollisista koneista aina isoihin datakeskuksiin saakka, ensimmäisenä uusi tiedostojärjestelmä tulee Windows 8:n palvelinversioon. Tarkoituksena on testata järjestelmää perinpohjaisesti raskaammissa ympäristöissä ennen sen tuomista kotikäyttäjien ulottuville.

Tällä hetkellä ReFS on rakennettu toimimaan pelkästään tallennusjärjestelmissä, eikä sitä voida käyttää esimerkiksi siirrettävissä tallennusvälineissä kuten USB-tikuilla eikä siltä voida myöskään käynnistää käyttöjärjestelmää.

Silti kaikki Windows 8:n versiot voivat lukea ReFS:n tiedostoja jo ennen kuin se integroidaan paremmin Windows 8:n perusversioihin. Tarkemmat tiedot tulevan järjestelmän ominaisuuksista voi tarkistaa Microsoftin laajasta blogissaan julkaisemasta esittelystä.

Kysymyksiä, kokemuksia tai ideoita Windows 8:iin liittyen? Osallistu keskusteluun Windows 8 -keskustelualueillamme.

3 KOMMENTTIA

johtaja591/3

Ehkä se vielä jonain päivänä yleistyy, mutta sitä ennen siltä pitäisi pystyä buuttaamaan ja pitäisi sopia myös siirrettäviin tallennusvälinisiin.
Paljonko on maksimi tiedosto- & osiokoko NTFS tiedostojärjestelmällä?

Viljis2/3

johtaja59, katso täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/NTFS
kohta Rajoitukset ja siitä kohdat "Osion kokorajoitus" ja "Tiedoston kokorajoitus".

dRD3/3

Originally posted by johtaja59:

pitäisi sopia myös siirrettäviin tallennusvälinisiin.

En tuolle kauheasti näe itse tarvetta. FAT16 ja FAT32 ovat aikalailla vakioituja muistitikkujen filesysteemeitä, kun taas (Windows-)desktopilla käytössä on käytännössä aina NTFS. Eli hyvin tuo "anna kaikkien kukkien kukkia"-metodikin on pelannut tähän asti :-)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT