AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi
AMD on kehittämässä omaa Lightningbolt-nimistä tekniikkaansa, joka muutoinkin kuin nimensä puolesta muistuttaa etäisesti Intelin Thunderbolt-teknikkaa.

AMD:n käytännön demoa CES-messuilla katselleen Anandtechin Anand Lal Shimpin mukaan Lightningboltin on kuitenkin tarkoitus olla huomattavasti Intelin tekniikkaa halvempi valmistajan kannalta.

Lightningbolt yhdistää USB3-liitännän, DisplayPort-liitännän sekä lisäksi virtakaapelin yhteen liitäntään ja kaapeliin, joka voidaan taas jakaa omiin liitäntöihinsä ulkoisessa jakopisteessä. Tarkoituksena on tarjota esimerkiksi halpa ja yksinkertainen tapa kannettavien telakointiin.

AMD:n tekniikka ei kuitenkaan pärjää siirtonopeuksissa edes varsinaiselle USB3-liitännälle saati sitten Intelin Thunderboltille. Silti AMD:n mukaan siirtonopeus pitäisi olla vanhaa USB2-standardia nopeampi, vaikka natiivin USB3:n nopeuksiin ei ylletäkään.
Samankaltaisesta nimestä huolimatta AMD:n tekniikka ei taivu läheskään samoihin käyttötarkoituksiin kuin Thunderbolt. Thunderboltin vahvuus on sen erittäin suuri kaistanleveys, sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön. Sen avulla voitaisiin siis toteuttaa esimerkiksi ulkoisia näytönohjaimia.

AMD:n kilpaileva tekniikka olisikin parhaimmillaan halpojen telakointiaseman liitäntänä. AMD:n mukaan telakointiasemien hinnat voisivat asettua jopa nykyisten USB3.0-hubien tasolle ja tekniikkaa luvataan markkinoille vielä tämän vuoden loppupuolella.

2 kommenttia

Ranvier
"sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön"

Pitäisiköhän tuossa lukea "valjastaa" eikä "paljastaa"?
capuzino
Siinä on AMDn suunnittelutiimi varmaan pitkään harkinnut nimeä liittimelle. Kas kummaa kun ei ole Firebolt.

Kommentoi uutista