AfterDawn logo

AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

AMD on kehittämässä omaa Lightningbolt-nimistä tekniikkaansa, joka muutoinkin kuin nimensä puolesta muistuttaa etäisesti Intelin Thunderbolt-teknikkaa.

AMD:n käytännön demoa CES-messuilla katselleen Anandtechin Anand Lal Shimpin mukaan Lightningboltin on kuitenkin tarkoitus olla huomattavasti Intelin tekniikkaa halvempi valmistajan kannalta.

Lightningbolt yhdistää USB3-liitännän, DisplayPort-liitännän sekä lisäksi virtakaapelin yhteen liitäntään ja kaapeliin, joka voidaan taas jakaa omiin liitäntöihinsä ulkoisessa jakopisteessä. Tarkoituksena on tarjota esimerkiksi halpa ja yksinkertainen tapa kannettavien telakointiin.

AMD:n tekniikka ei kuitenkaan pärjää siirtonopeuksissa edes varsinaiselle USB3-liitännälle saati sitten Intelin Thunderboltille. Silti AMD:n mukaan siirtonopeus pitäisi olla vanhaa USB2-standardia nopeampi, vaikka natiivin USB3:n nopeuksiin ei ylletäkään.


Samankaltaisesta nimestä huolimatta AMD:n tekniikka ei taivu läheskään samoihin käyttötarkoituksiin kuin Thunderbolt. Thunderboltin vahvuus on sen erittäin suuri kaistanleveys, sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön. Sen avulla voitaisiin siis toteuttaa esimerkiksi ulkoisia näytönohjaimia.

AMD:n kilpaileva tekniikka olisikin parhaimmillaan halpojen telakointiaseman liitäntänä. AMD:n mukaan telakointiasemien hinnat voisivat asettua jopa nykyisten USB3.0-hubien tasolle ja tekniikkaa luvataan markkinoille vielä tämän vuoden loppupuolella.

2 KOMMENTTIA

Ranvier1/2

"sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön"

Pitäisiköhän tuossa lukea "valjastaa" eikä "paljastaa"?

capuzino2/2

Siinä on AMDn suunnittelutiimi varmaan pitkään harkinnut nimeä liittimelle. Kas kummaa kun ei ole Firebolt.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT