AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi

Kirjoittaja Teemu Laitila, | Kommentteja (2)

AMD kehittää omaa Lightningbolt-liitäntää Thunderboltin kilpailijaksi
AMD on kehittämässä omaa Lightningbolt-nimistä tekniikkaansa, joka muutoinkin kuin nimensä puolesta muistuttaa etäisesti Intelin Thunderbolt-teknikkaa.

AMD:n käytännön demoa CES-messuilla katselleen Anandtechin Anand Lal Shimpin mukaan Lightningboltin on kuitenkin tarkoitus olla huomattavasti Intelin tekniikkaa halvempi valmistajan kannalta.

Lightningbolt yhdistää USB3-liitännän, DisplayPort-liitännän sekä lisäksi virtakaapelin yhteen liitäntään ja kaapeliin, joka voidaan taas jakaa omiin liitäntöihinsä ulkoisessa jakopisteessä. Tarkoituksena on tarjota esimerkiksi halpa ja yksinkertainen tapa kannettavien telakointiin.

AMD:n tekniikka ei kuitenkaan pärjää siirtonopeuksissa edes varsinaiselle USB3-liitännälle saati sitten Intelin Thunderboltille. Silti AMD:n mukaan siirtonopeus pitäisi olla vanhaa USB2-standardia nopeampi, vaikka natiivin USB3:n nopeuksiin ei ylletäkään.
Samankaltaisesta nimestä huolimatta AMD:n tekniikka ei taivu läheskään samoihin käyttötarkoituksiin kuin Thunderbolt. Thunderboltin vahvuus on sen erittäin suuri kaistanleveys, sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön. Sen avulla voitaisiin siis toteuttaa esimerkiksi ulkoisia näytönohjaimia.

AMD:n kilpaileva tekniikka olisikin parhaimmillaan halpojen telakointiaseman liitäntänä. AMD:n mukaan telakointiasemien hinnat voisivat asettua jopa nykyisten USB3.0-hubien tasolle ja tekniikkaa luvataan markkinoille vielä tämän vuoden loppupuolella.

2 kommenttia

Ranvier
"sillä liitäntä käytännössä paljastaa nopean PCIe-väylän ulkoisten lisälaitteiden käyttöön"

Pitäisiköhän tuossa lukea "valjastaa" eikä "paljastaa"?
capuzino
Siinä on AMDn suunnittelutiimi varmaan pitkään harkinnut nimeä liittimelle. Kas kummaa kun ei ole Firebolt.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Pakattujen tiedostojen indeksointi. 1 13.4.2017 10:14 Windows 7
Edullinen peliläppäri 2 31.3.2017 10:20 Kannettavat tietokoneet
Bioshock pelit 1 ja 2 kaatavat koneen 3 31.1.2017 18:34 PC-pelit
Ongelmia näytönohjaimen(?) kanssa 3 10.11.2016 18:23 Yleistä keskustelua
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille