Broadcom lupaa gigabitin WLAN-verkkoja loppuvuodeksi

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Broadcom lupaa gigabitin WLAN-verkkoja loppuvuodeksi
Langattomia piirisarjoja valmistava Broadcom on julkaissut yhteensä neljä seuraavan sukupolven WLAN-yhteyksiä tukevaa piirisarjaa. Uuteen 802.11ac-standardiin perustuvien piirien avulla WLAN-verkkojen nopeus nousee teoriassa jopa 1,3 gigabittiin sekunnissa.

Vaikka 802.11ac-standardin spesifikaatio ei ole lyöty täysin lukkoon, Broadcom ei odota standardiin suurempia muutoksia, joita ei voitaisi korjata ohjelmistopäivityksellä. Yhtiö on luvannut esitellä piiriensä toimintaa käytännössä ensi viikolla alkavilla kuluttajaelektroniikan CES-messuilla Las Vegasissa.

Broadcomin mukaan siruja on jo toimitettu asiakkaille testausta varten ja ensimmäisiä nopeampia WLAN-verkkoja hyödyntäviä laitteita voitaisiin nähdä markkinoilla jo tämän vuoden puolivälissä. Laajempaan käyttöön uuden tekniikan uskotaan leviävän loppuvuodesta. Uuteen standardiin perustuvat laitteet ovat taaksepäin yhteensopivia nykyisten laitteiden kanssa.

Nykyistä 802.11n-standardia monikertaisesti suurempi nopeus on saavutettu tehostamalla modulaatiota sekä kanavan kaistanleveyttä kasvattamalla. Yhdellä lähetyskanavalla voidaan saavuttaa teoriassa enintään 433 Mb/s ja kolmea kanavaa tukevalla laitteella nopeus voisi nousta enintään 1,3 gigabittiin sekunnissa.


Broadcom tarjoaa laitevalmistajille neljää erilaista piiriä eri ominaisuuksilla. PCIe-väylään liitettävä BCM4360 tukee kolmea kanavaa eli standardin määrittelemää 1,3 Gb/s enimmäisnopeutta. Myös PCIe-väylän vaativa BCM4352 tukee kahta kanavaa ja 866 Mb/s nopeutta. BCM43526 ja BDM43516 voidaan kiinnittää USB-väylään ja ensimmäinen voi hyödyntää kahta kanavaa ja toinen yhtä kanavaa enintään 433 Mb/s nopeudella.

Nopeimmat piirit tullaan näkemään ensiksi esimerkiksi kannettavissa tietokoneissa, joista high-end-laitteet tulevat tukemaan useamman kanavan tekniikoita huippunopeuksien saavuttamiseksi. Mobiililaitteissa nähtäneen myöhemmin yhtä kanavaa hyödyntäviä piirejä.

Kommentoi uutista