PCI Express 4.0 tuplaa taas kaistanleveyden

Kirjoittaja Teemu Laitila,

PCI Express 4.0 tuplaa taas kaistanleveyden
Vaikka PCI Express 3.0 on vasta tekemässä tuloaan, PCI Express -standardista vastaava ryhmittymä PCI-SIG paljasti viime viikolla jo suunnitelmat PCI Express 4.0 -standardin ominaisuuksista.

Suurin uudistus 3.0 -versioon nähden tulee olemaan taas tuplasti nopeampi siirtotie. PCI Express 4.0 siirtää tietoa nopeudella 16 GT/s (gigatransfers / second). Se tarkoittaa, että väylästä luetaan dataa 16 miljardia kertaa sekunnissa.

Ensimmäisistä julkaistuista numeroista huolimatta nykysuunnitelmat perustuvat vasta PCI-SIG-ryhmän arvioihin tekniikan kehityksestä. Ryhmä asiantuntijoiden mukaan ensimmäiset tulokset ovat lupaavia, mutta silti toimivan tekniikan aikaansaamiseksi on vielä tehtävä paljon lisätyötä.

Nykyisten suunnitelmien mukaan PCI Express 4.0 voisi olla valmis otettavaksi käyttöön vuonna 2014 tai 2015. Huolimatta siirtonopeuden kasvusta uusi standardi tulee nykyisten versioiden tapaan olemaan yhteensopiva taaksepäin.

Kommentoi uutista