AfterDawn logo

Tutkijat keksivät nopeasti latautuvan akun

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
8 kommenttia

Argonne National Laboratoryn tutkijat ovat löytäneet uuden anodimateriaalin, jonka avulla akkujen latausajat saadaan pudotettua muutamaan minuuttiin.

Tutkijat havaitsivat, että korvaamalla grafiitti titaanidioksidilla valmistetuilla nanoputkilla, akut voidaan ladata 50 prosentin varaustasoon noin 30 sekunnissa. Löytö on tärkeä akkutekniikoiden kehittymisen kannalta, mutta löydöstä tekee merkittävän muukin seikka.

Titaanidioksidiin perustuvien akkujen varaamiskyvyn havaittiin paranevan sitä mukaa kun niitä tyhjennettiin ja ladattiin uudelleen. Taustalla on amorfisen titaanidioksidin kyky muodostaa syklien myötä optimaalinen kiderakenne. Yleensä materiaalien rakenne kulkee päinvastaiseen suuntaan, eli niiden sisäinen rakenne alkaa rappeutua käytössä.

Titaanidioksidiin perustuvissa akuissa ei ole myöskään hallitsemattoman eksotermisen reaktion (thermal runaway) vaaraa, jollainen piilee nykyisissä litiumioniakuissa.


Akkujen nopean latauksen mahdollistavia tekniikoita on esitelty muitakin.

8 KOMMENTTIA

Pc_P1/8

Näitähän riittää, mutta ei kuitenkaan haluta valmistaa koska saattavat olla liian kestäviä.

muppis2/8

Eipä tuo latausaika, jos sillä oikeasti saataisiin sitä kapasiteettiä aikaiseksi.

miketso3/8

Kuulostaa kyllä hyvältä, varsinkin tuo viimeinen osa, jossa akun varauskyky vain paranee ajan myötä. Toivottavasti tämä saadaan myös tuotantoon ja yleisesti käyttöön.

mcmopo4/8

Tässä olisi todellinen paikka jollain matkapuhelinvalmistajalla erottua massasta. Varsinkin läppäreissä tuollainen akku olisi hyvä. Tuppaa olemaan että muutaman vuoden vanhalla akulla ei tee mitään.

myllis5/8

Enemmänkin minä näen tässä suurta hyötyä sähköautoihin.

ArttuH5N16/8

Tämähän merkitsisi (tuon latausajan takia) sitä, että puolen päivän akkukesto ohitettaisiin olankohautuksella, koska "no tän lataa niin nopeasti." Toivotaan, että kehittävät etenkin tuota varausaikaa.

ep_7/8

Originally posted by myllis:

Enemmänkin minä näen tässä suurta hyötyä sähköautoihin.


Itelläkin tuli ekana mieleen.

nRT8/8

Originally posted by Pc_P:

Näitähän riittää, mutta ei kuitenkaan haluta valmistaa koska saattavat olla liian kestäviä.

Näinhän se menee...
Tai jos valmistavat, niin jotenkin ne on kuitenkin suunniteltu hajoamaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT