TSMC:n uusi prosessi mahdollistaa jopa 45 prosenttia korkeammat kellot näytönohjaimissa

Kirjoittaja Teemu Laitila,

TSMC:n uusi prosessi mahdollistaa jopa 45 prosenttia korkeammat kellot näytönohjaimissa
AMD:n ja Nvidian näytönohjainpiirit valmistavan sirutehtaan TSMC:n uuden 28 nm valmistusprosessin huhutaan mahdollistavan jopa 45 prosenttia korkeammat kellotaajuudet verrattuna yhtiön nykyiseen 40 nm prosessiin. Asiasta uutisoi Dailytech-sivusto, jonka tiedot perustuvat nimettömiin lähteisiin yhtiön sisällä.

Uudet tiedot ovat kuitenkin ristiriidassa esimerkiksi tutkimusyhtiö Gartnerin analyytikkojen käsityksen kanssa. Gartnerin analyytikkojen kommenttien mukaan 28 nm tuotanto olisi käynnistymässä heikosti myös TSMC:n osalta, sillä 28 nm HKMG-prosessi on teknisesti haastava toteuttaa.

Silti nimettömät lähteet väittävät TSMC:n uuden prosessin pystyvän lähes puolet korkeampaan kellotaajuuteen samalla vuotovirran määrällä. Toisaalta näytönohjainvalmistajien voisi olettaa hyödyntävän osan uuden prosessin tuomista parannuksista tehonkulutuksen pienentämiseen, sillä nykyisten 40 nm prosessilla valmistettujen huippumallien tehonkulutus alkaa muodostua jo ongelmaksi.

Jos TSMC:n sisältä saadut tiedot kuitenkin pitävät paikkansa, sekä AMD:n (Southern Islands) että Nvidian (Kepler) uuden sukupolven ohjainten nopeus verrattuna nykyiseen sukupolveen tulee olemaan huimaava ja niiden pitäisi tarjota hyvät säätömahdollisuudet kellotuksesta kiinnostuneille.

Kommentoi uutista