Intelin seuraavissa suorittimissa 20 prosenttia pienempi TDP-arvo

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Intelin seuraavissa suorittimissa 20 prosenttia pienempi TDP-arvo
Sirujätti Intel aikoo tuoda markkinoille ensi keväänä uusia 22 nanometrin tekniikalla valmistettuja suorittimia. Uusien tietojen mukaan niiden TDP-arvo tulee tippumaan vastaavista Sandy Bridge -malleista jopa 20 prosenttia.

Aiempaa pienempi lämmöntuotto on saatu aikaan pienemmällä valmistustekniikalla (32 -> 22 nm), kolmiulotteisilla transistoreilla ja uusilla virranhallintatekniikoilla. Siinä missä nykyiset valtavirtaluokan ja sitä tehokkaammat suorittimet on asetettu 95 watin TDP-lukemille, niin vastaavat Ivy Bridge -mallit tarvitsevat korkeintaan 77 watin jäähdytystehon.

Seuraavan sukupolven neliytimisten Core i5- ja i3-mallien arvot ovat vuorostaan 65 ja 45 wattia.

TDP:stä puhuttaessa Ivy Bridgen tapauksessa kannattaa pitää mielessä, että kyseisissä suorittimissa käytetään niin sanottua konfiguroitavaa TDP:tä.
Sen taustalla on teknologia, joka muuntelee suorittimen TDP:tä käytössä olevan jäähdytystehon mukaan. Mikäli systeemissä on hyvä jäähdytys, niin suorittimen TDP:tä voidaan nostaa, mikä antaa vuorostaan Turbo Boostille lisää pelivaraa toimia (ts. suoritin voi nostaa kellotaajuutta tavallista enemmän). Sama toimii myös toisin päin, jolloin esimerkiksi kannettavan akkukestoa saadaan pidennettyä.


Kommentoi uutista