AfterDawn logo

MikroMikko täyttää tänään 30 vuotta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
7 kommenttia

Nokia Datan vuonna 1981 julkaisema MikroMikko-pöytätietokone täyttää tänään Mikon nimipäivänä 30 vuotta. Se oli ensimmäinen teollisesti valmistettu suomalainen tietokone, joten MikroMikon voidaan hyvällä syyllä sanoa luoneen pohjan kotimaiselle tietokoneteollisuudelle.

Tietokone oli aikoinaan erittäin kallis laite, minkä vuoksi sitä ostivat lähinnä yritykset ja koulut. Julkaisuvaiheessa MikroMikko ei herättänyt suuria intohimoja, mutta ajan kuluessa siitä muodostui erittäin menestyksekäs tietokonemallisto. Nokia Data myytiin vuonna 1991 ICL:lle, joka taas yhdistyi Fujitsun PC-liiketoimintaan vuonna 1996.

Ensimmäinen MikroMikko sisälsi CP/M-käyttöjärjestelmän, joka vaihtui seuraavassa mallissa IBM:n ja Microsoftin tekemän läpimurron myötä MS-DOSiin.

Keuruun Tiedetilan tietokonemuseossa juhlistetaan merkkipäivää tänään kello 15 lähtien. Museo on julkaissut YouTubessa videon, jossa esitellään ensimmäisen MikroMikon ominaisuuksia.

7 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/7

Laulaisin "paljon onnea vaan"-laulun, ellei se olisi tekijänoikeuksien alainen. Mutta tästä kuulin (en sentään ensimmäistä kertaa) eilen radiosta. Mielenkiintoinen kapistus sillä perusteella.

Kaakatus2/7

Voiko tota hitaammin enää selostaja puhua? Videolla kuva vaihtuu parin minuutin välein ja selostaja vetää 10 sanaa minuutissa. Aika tuskaa tälläisen katsominen. Vielä kun pitää käydä puolessa välissä kakomaan..

eesaari3/7

Ihan selvästi jonkun nokian vanha insinööri selittämässä nauhalla.

ArttuH5N14/7

Eikös tuo ole ihan perinteinen museotyöntekijä? Itse ainakin museoissa käydessä tuskailen sitä pitkäpiimäistä selitystä. (Toki joukossa on oikeita timantteja, jotka saavat kiinnostumaan asiasta kuin asiasta.)

johtaja595/7

Kiviäkin kiinnostaa kuunnella tuollaista selostusta. Simo Vaatehuoneelta selostajaksi, niin joku ehkä jaksaa katsoa videon loppuun asti.

Meizuman6/7

Yhtä rivakkaa kerrontaa kuin mikrotietokoneen toiminta.

hhameenoja (vahvistamaton)7/7

Tästä uutisesta muistinkin, että pitää yrittää herättää henkiin vielä vintissäni oleva MikroMikko 1. Siinä pyöri multiplan ja wordstar. Oma versioni hieman uudempaa mallia, siinä on huikea 5 mb:n kovelevy, ja Saloran tekemä monitori. Kauppahinta oli 35.000 markkaa ja tulostin päälle. Tulostimena on Facit kirjoituskone, jossa edistyksellisesti erillinen kortti sarjaliikenteelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT