AfterDawn logo

AMD:n Bulldozerin julkaisudiat vuodettiin etukäteen

Panu Roivas Panu Roivas
1 kommentti

Turkkilainen DonanimHaber-sivusto on saanut käsiinsä oletetusti AMD:n uuden Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvien FX-sarjan prosessoreiden julkaisua varten tekemät julkaisudiat. Tietojen perusteella 12. lokakuuta julkaistavat FX-suorittimet kilpailisivat tasaväkisesti Intelin Sandy Bridge -suorittimia vastaan.

AMD:ltä on tulossa ensimmäisessä aallossa kolme FX-sarjan suoritinta, FX-8150, FX-8120 ja FX-6100. Lippulaivamalli FX-8150 toimii 3,6 GHz kellotaajuudella ja sen maksimi turbotaajuus on 4,2 GHz. Sen suositushinta on 245$, joten se asettuu odotetusti Intelin 2500K:n ja 2600K:n väliin. FX-8120 tiputtaa perustaajuuden 3,1 GHz ja Turbon 4,0 GHz tasolle, ja hinta tippuu samalla 205 dollariin. Köykäisimpänä versiona toimii kuusiytiminen FX-6100, jonka suositushinta on 175$. Myöhemmin tulossa on myös kolme neliytimistä mallia ja sekä kahdeksanytiminen FX-8100.


AMD vertailee Bulldozeria mm. säikeistetyissä sovelluksissa, joissa se suoriutuu tasaväkisesti Intelin Core i7 -2600K:n kanssa.

Lisäksi FX-sarja suorittimien pitäisi olla nopeampia peleissä käytettäessä Eyefinityä ja suuria resoluutioita. AMD:n Scorpius-alusta mahdollistaa kahden x16-nopeudella toimivan näytönohjaimen käytön, siinä missä Intelin alustalla joutuu tyytymään 8x-nopeuksiin SLI/CrossFire -kokoonpanoissa.

Uusi arkkitehtuuri tuo myös AMD:n suorittimiin käskykantalaajennukset kuten AES ja AVX, jotka jo löytyvät Inteliltä, mutta lisäksi AMD tuo myös FMA4 ja XOP -käskyt, joita voidaan käyttää esimerkiksi laskentasovelluksissa.

Vuodettujen tietojen perusteella AMD:n Bulldozer-arkkitehtuuri ei ainakaan vielä osoita ylivoimaisuuttaan säikeistetyillä kuormilla. Se kuitenkin kilpailee asiallisesti Sandy Bridgen kanssa siinä missä edellisen sukupolven Phenom II -suorittimet toimivat enimmäkseen heittopusseina. AMD ei ole kuitenkaan vertaillut yhden säikeen suorituskykyä, mikä saattaa olla arkkitehtuurin kompastuskivi.

Jos huhut lokakuun 12. päivän julkaisusta osoittautuvat todeksi, emme joutune odottamaan puolueettomia testejä kovin pitkään, mutta siihen asti vaikuttaa siltä, että AMD on vihdoin ja viimein tuomassa markkinoille varteenotettavan kilpailijan Intelin Sandy Bridge -suorittimille.

1 KOMMENTTI

Rokkiman1/1

Määrä korvaa laadun.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT