AMD uusii Bulldozerin seuraajan

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD uusii Bulldozerin seuraajan
AMD:n uuteen Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvia FX-sarjan suorittimia ollaan odoteltu jo hyvä tovi, ja viivästykset ovat ilmeisesti pakottaneet AMD:n muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmia Bulldozerin seuraajalle.

AMD kertoi viime vuonna Analyst Day -tapahtumassaan, että ensimmäisten Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvien työpöytäsuorittimien, Zambezin, seuraaja olisi Komodo, mutta nyt AMD on ilmeisesti uusimassa suunnitelmiaan Zambezien myöhästyttyä pahasti aiotusta.

Komodon piti alun perin olla 8-10 ytiminen Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuva piiri, mutta AMD on sittemmin joutunut perääntymään 10 ytimen toiveistaan. Samalla myös koko Corona-koodinimellä kulkeva alusta on päätetty kuopata.

Tilalle AMD on tuomassa Volan-koodinimellisen alustan, jonka huippumallina toimii edelleen 8-ytiminen Vishera -suoritin, joka perustuu Bulldozerista jatkokehiteltyihin Piledriver-ytimiin. Käytännössä muutos tarkoittaa aiottua hitaampaa kehitystä AMD:n työpöytäsuorittimissa, eikä AMD ilmeisesti tule tukemaan esimerkiksi PCI Express 3.0:a vuoden 2012 alustoillaan. Positiivisena asiana Vishera tulee mitä luultavammin olemaan yhteensopiva nykyisten AM3+-emolevyjen kanssa. Visheran odotetaan tulevan markkinoille ensi vuoden kolmannella neljänneksellä, ainakin toistaiseksi.

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Edullinen peliläppäri 1 27.3.2017 15:27 Kannettavat tietokoneet
Bioshock pelit 1 ja 2 kaatavat koneen 3 31.1.2017 18:34 PC-pelit
Ongelmia näytönohjaimen(?) kanssa 3 10.11.2016 18:23 Yleistä keskustelua
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille