Sandy Bridge-E tarjoaa enemmän säätövaraa kellottajille

Kirjoittaja Teemu Laitila,

Sandy Bridge-E tarjoaa enemmän säätövaraa kellottajille
Intel aikoo parantaa ylikellottajien mahdollisuuksia säätää prosessorin nopeutta tulevassa tehokäyttäjille suunnattussa Sandy Bridge-E-sarjassa. Alkuvuodesta julkaistut LGA 1155 -kantaiset Sandy Bridge -prosessorit olivat monen kellottajan kannalta pettymys, sillä uuden arkkitehtuurin myötä suurimittaisempi kellotus onnistuu vain kerroinlukottomilla K-sarjan prosessoreilla.

Sandy Bridgen tehokäyttäjille suunnattu versio tekee kuitenkin pienen myönnytyksen kellottamisen helpottamiseksi. Sandy Bridge-E-sarja sisältää väylän nopeutta säätelevän BCLK-taajuuden ja prosessorin kertoimen lisäksi uuden Reference Clock Ratio -kertoimen (RCR). Uusi kerroin vaikuttaa prosessorin ja muistin nopeuteen, mutta ei esimerkiksi SATA- ja USB-ohjainten toimintaan.

Anantechin mukaan kerroin ei ole täysin käyttäjän päätettävissä, vaan Intel tarjoaa kolme vaihtoehtoista kerrointa: 1,00x, 1,25x ja 1,66x. Tietyn kellotaajuuden saavuttamiseksi Sandy Bridge-E-prosessoreissa on siis otettava huomioon kolmas muuttuja.

Kaksi kolmesta julkaisun yhteydessä saapuvasta Sandy Bridge-E-mallista tarjoaa mahdollisuuden prosessorin kertoimen säätämiseen ja yhdistettynä uuteen RCR-kertoimeen se tarjoaa kellottajille mahdollisuuden kellotaajuuden tehokkaampaan kontrollointiin.
Anandtech tarjoaa esimerkin RCR-kertoimen ja prosessorin kertoimen yhdistämisestä halutun taajuuden saavuttamiseksi.

Kommentoi uutista