AfterDawn logo

Microsoft esitteli uuden Windows 8:n

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Microsoft on tänään julkaissut ensimmäisen kehittäjille tarkoitetun Developer Preview -version tulevasta Windows 8 -käyttöjärjestelmästään. Kuten Microsoftin aiemmin paljastamista tiedonpalasista on käynyt selville, Windows Phone -alustalta tuttu ruutuihin pohjautuva Metro-tyyli on uuden Windows-version pääosassa.

Sisäänkirjautumisen jälkeen käyttäjä lennähtää keskelle Metroa. Windowsin perinteinen Käynnistä-valikko on korvattu ruutupohjaisella näkymällä, joka näyttää sovellusten omat Metro-ruudut. Näkymää voi selata sivusuunnassa, sitä voi zoomata älypuhelimista tutulla tyylillä ulospäin nähdäkseen koko rivistön kerralla ja kaikkea sisältöä voi muokata ja järjestää mielensä mukaan.

Metro muuttaa koko käyttöliittymän perinteisen Windowsin tehtäväpalkkiin perustuvan ideologian. Uudessa käyttöliittymässä sovelluksia voidaan esimerkiksi kiinnittää reunoihin käytettäväksi yhtäaikaisesti. Koko ruudun sovelluksesta voidaan vaihtaa toiseen ruudun oikeasta reunasta lähtevällä pyyhkäisyeleellä. Vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä aukeaa uusi toiminto "Charms", joka pitää sisällään tilapäivityksiä ja perustoimintoja kuten Etsi-valikon, Käynnistä-valikon ja asetukset.


Ruudun oikea reuna toimii yleisenä tilana kaikille valikoille sekä tablet-laitteiden Metro-käyttöliittymässä mutta myös perinteisellä Windows-työpöydällä. Esimerkiksi kaikkien sovellusten asetusvalikot voi odottaa löytävänsä aina samasta paikasta oikeasta reunasta.

Huolimatta Microsoftin aiemmasta lupauksesta, Metron avulla ei voi tehdä vielä kaikkea, ainakaan tässä vaiheessa. Metro-tyylin ohjauspaneeli sisältää yleisiä asetuksia, joilla voidaan ohjata mobiilikäytön kannalta tärkeitä asioita sekä suorittaa yksinkertaisempia asetusmuutoksia. Syvällisempiin asetuksiin päästäkseen on käytettävä "More settings" painiketta, joka vie suoraan Windowsin perinteiseen ohjauspaneeliin. Perinteinen Windows-työpöytä tulee myös automaattisesti esiin, kun Metro-ruudusta käynnistetään työpöytäsovellus.

Aiempien tietojen mukaisesti Microsoftin Office-paketista tuttu Ribbon-käyttöliittymä on tullut osaksi perinteistä tiedostonhallintaa. Ribbon-säädöt voi halutessaan minimoida piiloon. Aiemmin esitellyistä toiminnoista mukana on myös paranneltu tiedostojen kopiointi-ikkuna.

Windows 8 tuo mukanaan myös uuden version Internet Explorer -selaimesta. Selain toimii osana käyttöjärjestelmää ja mahdollistaa esimerkiksi HTML5-pohjaisten sovellusten ajamisen perinteisten työpöytäsovellusten tapaan.


BUILD-tapahtuman Keynote-puheessa Microsoft vilautti myös muutamia ARM-prosessoreilla varustettuja tabletteja. Microsoftin mukaan kaikki samat ominaisuudet toimivat myös ARM-pohjaisilla laitteilla.

Kuvat: Anandtech

1 KOMMENTTI

ArttuH5N11/1

Grid OS tulee mieleen tuosta Metron sovellusten käynnistysruudukosta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT