AMD demosi 28 nm näytönohjainta suljettujen ovien takana

Kirjoittaja Panu Roivas,

AMD demosi 28 nm näytönohjainta suljettujen ovien takana
AMD:n Thomas Seifert jakoi muutamia tietoja AMD:n nykyisestä tilanteesta Deutsche Bank Technology -telekonferenssissa, muun muassa prosessitekniikan toimivuudesta, APU-piirien markkinaosuuden kasvusta ja erillisten näytönohjainten kannibalisaatiosta.

Prosessitekniikan osalta AMD kertoi Globalfoundriesin tuotannon olevan tällä hetkellä riittämätön kilpailemaan Intelin tuotantomäärien kanssa. AMD:llä on kuitenkin sopimus Globalfoundriesin kanssa, jossa se maksaa vain toimivista piireistä kokonaisten piikiekkojen sijaan. AMD:llä on ollut samankaltainen sopimus TSMC:n kanssa jo vuosia. Globalfoundriesin 28 nm tuotanto alkaa AMD:n mukaan ensi vuoden toisella puoliskolla, joten siihen asti 28 nm tuotteet, kuten Southern Island -grafiikkapiirit sekä Krishna- ja Wichita-APU:t tulevat TSMC:n tehtailta.

AMD odottaa APU-piirien tulevan jatkossa syömään alemman pään näytönohjainten markkinaosuuden, mutta AMD:lle se on positiivinen asia, sillä halpanäytönohjainten marginaalit ovat pienemmät kuin APU-piirien. Tehokkaampiin näytönohjaimiin APU-piirien myynnin ei pitäisi vaikuttaa. Seifert kertoi AMD:n demoavan uusia 28 nm näytönohjaimia tänään San Franciscossa, joten niiden julkaisu ei liene kaukana. Tiedossa ei kuitenkaan ole, perustuvatko ensimmäiset piirit vanhempaan VLIW4-arkkitehtuuriin vaiko uuteen Graphics Core Next -arkkitehtuuriin.

AMD aikoo myös julkaista lisää suorittimia tablet-markkinoille Windows 8:n julkaisuun mennessä. AMD odottaa myös Intelin Ultrabook-konseptiin mahtuvan myös AMD:n prosessoreita, erityisesti ensi vuonna julkaistava Llanon seuraaja Trinity, jonka kerrotaan lisäävän graafista suorituskykyä ja tiputtavan samalla virrankulutuksen puoleen nykyisestä.
Päivitys: Xbit Labs on julkaissut kuvan, jossa esitellään 28 nm mobiilipiiriä AMD:n testialustalla:

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Uusin viesti Keskustelualue
Pakattujen tiedostojen indeksointi. 1 13.4.2017 10:14 Windows 7
Edullinen peliläppäri 2 31.3.2017 10:20 Kannettavat tietokoneet
Bioshock pelit 1 ja 2 kaatavat koneen 3 31.1.2017 18:34 PC-pelit
Ongelmia näytönohjaimen(?) kanssa 3 10.11.2016 18:23 Yleistä keskustelua
Lisää... | Kirjoita uusi viesti keskustelualueille