AfterDawn logo

Ubuntulle ehdotetaan kuukausittaista kehityssykliä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Ubuntun teknisen lautakunnan jäsen Scott James Remnant pohtii tuoreessa blogimerkinnässään suositun Linux-jakelun siirtymistä kuukausittaiseen kehityssykliin. Käyttäjien toivotaan kertovan ajatuksensa nopeasta päivityskierrosta, olivat ne sen puolesta tai sitä vastaan.

Ubuntu päivittyy nykyisin puolen vuoden välein, ensin huhtikuussa ja seuraavan kerran lokakuussa. Jokaiselle versiolle taataan 18 kuukauden tuki, paitsi pidennetyllä kolmen vuoden tuella varustetut LTS-versiot (palvelimissa viisi vuotta).

Säännöllisyydellä on haluttu tehdä Ubuntusta OEM-valmistajien kannalta mahdollisimman ennakoitava jakelu ja nopeudella haluttiin aikoinaan erottautua hitaasti etenevästä Debian-projektista. Remnantin näkemyksen mukaan Ubuntusta voitaisiin julkaista nopeammalla aikataululla pienempiä päivityksiä, hieman samaan tapaan kuin Firefoxissakin.

Remnantin mukaan tämä toisi kehitystyöhön mielenrauhaa, sillä keskeneräisiä projekteja ei tarvitsisi väkipakolla saada valmiiksi huhti- tai lokakuuksi. Näin ollen jälkikäteen julkaistavilta bugikorjauksiltakin vältyttäisiin. Päätöstä on kritisoitu etenkin ennustettavuuden heikentymisellä. Sen on myös nähty lisäävän kolmannen osapuolen ohjelmistojen kehittäjien työtaakkaa.

2 KOMMENTTIA

ArttuH5N11/2

Olisihan tuossa omat puolensa, mutta tarkoittaisiko kuukauden kehityssykli sitten melkeinpä siirtymistä tavallisesta mallista melko lähelle tuota rolling-distribution-mallia?

Raattis2/2

Itse pidän rolling release distroista, mutta minusta Ubuntun päivittymistahti kuuluu olla kvantittunut. Näkyvät päivitykset versioiden välillä ovat Ubuntun juttu.

Kuukauden välein uuden version julkaisu tuntuu jotenkin turhan tiheältä - eihän siinä ajassa ehdi tehdä mitään päivittämissotkun arvoista uudistusta. Jos päivitystahtia halutaan tihentää, voitaisiin se minusta tehdä niin, että vaikka kaksi kertaa vuodessa julkaistaisiin stable ja sitten parin kuukauden välein unstable. Ja jos päivityksiä haluaa vielä tiheämmin, voi käyttää testing- ja nightly-julkaisuja.

Puolen vuoden julkaisutahdin pakottamana ominaisuuksien runttaaminen seuraavaan julkaisuun ei ole yksinomaan huono asia, sillä, vaikka julkaisuun kiirehditty ominaisuus saattaa tällöin olla buginen, olisi se kuitenkin julkaistu. Julkaisun lykkääminen kuukaudella on vähän liian helppoa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT