Lisää Bulldozer-tietoja paljastui

Kirjoittaja Panu Roivas,

Lisää Bulldozer-tietoja paljastui
AMD on julkaissut uusia dokumentteja, joissa kerrotaan Bulldozer-arkkitehtuurin yksityiskohdista. AMD:n odotetaan julkaisevan ensimmäiset Bulldozer-suorittimet syyskuussa.

Zambezi on ensimmäinen kahdeksalla ytimellä varustettu Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuva suoritin, joka koostuu neljästä moduulista. Jokaisessa moduulissa on kaksi ydintä ja 2 Mt L2-välimuistia. Lisäksi suorittimessa on integroitu Northbridge, joka sisältää 8 Mt L3-välimuistia, kaksi 72-bittistä DDR3-muistikanavaa ja neljä 16-bittistä HyperTransport-linkkiä.

Uudet Zambezi-suorittimet vaativat AM3+-suoritinkannan, joka löytyy AMD 9-Series -piirisarjoja käyttävistä emolevyistä. Vanhat AM3-suorittimet ovat yhteensopivia uusien AM3+-emolevyjen kanssa, joten nyt uuden AM3+-emolevyn ostava voi taata päivitysmahdollisuuden tulevaisuudessa.

AMD:n Turbo Core nostaa kellotaajuutta TDP-kuorman mukaan. Jos tehonkulutusvaraa riittää, kaikki ytimet nostavat kellotaajuutta. Heikosti säikeistetyissä sovelluksissa puolet ytimistä siirtyy C6-lepotilaan, mikä mahdollistaa korkeamman kellotaajuuden aktiivisille ytimille.
Zambezi-piirin kooksi kerrotaan 315 mm^2, mikä on selkeästi suurempi kuin Intelin Sandy Bridge:n 216 mm^2. Zambezissa on enemmän ytimiä, mutta Sandy Bridge sisältää myös integroidun näytönohjaimen joka vie merkittävästi tilaa. Zambezi tullaan hinnoittelemaan suorituskyvyn mukaan, mutta AMD:lle suuremman piirin valmistaminen tulee olemaan kalliimpaa ja marginaalit jäävät pienemmäksi. AMD on kertonut lippulaivamallin hinnaksi noin 300 dollaria, joten sen pitäisi pystyä kilpailemaan Intelin Sandy Bridge -suorittima vastaan oikeuttaakseen hinnan.


Kommentoi uutista