Uusi menetelmä nopeuttaa AES-salauksen purkua

Kirjoittaja Manu Pitkänen,

Uusi menetelmä nopeuttaa AES-salauksen purkua
Tutkijat ovat löytäneet uuden menetelmän, jonka avulla esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnon käyttämää AES-salauksen purkua saadaan nopeutettua. Crypto 2011 -tapahtumassa esitellyllä tavalla salausavaimet löytyvät kolmesta viiteen kertaa nopeammin kuin raa'alla laskemisella.

Tutkijoiden löytämä keino tiputtaa salauksen monimutkaisuudesta pois noin kaksi bittiä pois. Käytännössä esimerkiksi AES-128 yksinkertaistuu AES-126:ksi. Löytöä pidetään mullistavana sen vuoksi, että ensimmäistä kertaa AES-salausavaimet voidaan löytää hieman nopeammin kuin hyödyntämällä pelkkää laskentavoimaa.

Aiemmat tavat löytää AES:n salausavaimia ovat perustuneet siihen, että etsittävistä avaimista tiedetään jo jotakin ennalta. Andrey Bogdanovin, Dmitry Khovratovichin ja Christian Rechbergerin keksimä menetelmä ei tätä kuitenkaan vaadi.

Tämä ei kuitenkaan vaaranna AES:llä salattuja tiedostoja millään tavoin ja Yhdysvaltain salaiset dokumentit ovat edelleen turvassa. Uudella menetelmälläkin kuluu miljardeja vuosia selvittää vahva salausavain, vaikka käytössä olisi kuinka tehokas tietokonefarmi hyvänsä.

Kommentoi uutista