Intel panostaa ultrabook-kannettaviin

Kirjoittaja Panu Roivas, | Kommentteja (3)

Intel panostaa ultrabook-kannettaviin
Intel esitteli ultrabook -konseptinsa Computex-messujen aikaan, ja pyrkii kaikin keinoin tekemään konseptistaan menestyksen, myös tukemalla laitevalmistajia subventoimalla suorittimiaan.

Intelin ultrabook-konsepti muistuttaa käytännössä MacBook Air -kannettavia. Ne ovat hyvin ohuita, SSD-levyllä ja Intelin vähävirtaisella suorittimella varustettuja kannettavia. Intel on aikaisemmin tuonut markkinoille CULV (Consumer Ultra Low Voltage) -suorittimia, mutta nyt Intel kertoo niiden olleen vasta alkusoittoa ja pelkkä "koeajo". CULV-alusta toi markkinoille kevyitä ja halpoja kannettavia, mutta ne eivät kuitenkaan ottaneet tuulta alleen yhtä hyvin kuin Intel toivoi.

"Ultrabook-strategiamme ei ole läheskään sama asia kuin CULV-strategiamme. Emme panostaneet sen kehitykseen paljoa asiakkaittemme kanssa emmekä tarkastelleet muita ominaisuuksia ollenkaan.", kertoo Intelin toimitusjohtaja Paul Otellini.


Otellini vertasi ultrabookia paljon paremmin menestyneeseen Centrinoon, jonka myötä WiFi tuli yleiseksi kannettavissa. Laitevalmistajat näkevät kuitenkin ongelmallisena Intelin ajatuksen siitä, että tulevat ultrabookit olisivat alle 1000$ hintaisia.


Intelin ultrabook-konseptin ideaali.

Markkinoilla olevista ultrabook-tyyppisistä koneista Applen uusin MacBook Air ylittää kyseisen rajan selvästi, ja Samsungin 9 series -kannettava on vielä sitäkin kalliimpi. Laitevalmistajat pelkäävät kysynnän jäävän pieneksi ja omien marginaaliensa mitättömiksi, joten ultrabook jää haaveeksi jollei komponenttien hinnat halpene. Intel on tästä syystä päättänyt tarjota etuisuuksia valmistajille jotka alkavat valmistaa uusia ultrabook-kannettavia. Intel odottaa uusien tuotantoprosessien myötä hintojen halpenevan ja suorittimien kehittyvän yhä vähävirtaisemmiksi sopien paremmin ultrabook-konseptiin.

Computex-messuilla esiteltiin ensimmäistä virallista ultrabook-kannettavaa, Asus UX21. Kannettavan odotetaan päätyvän halvemmaksi kuin MacBook Air, mutta pitäen lähestulkoon vastaavat komponentit. Tarkkaa julkaisuaikataulua ei ole kuitenkaan vielä kerrottu. Intel kuitenkin arvioi, että 40% vuonna 2012 myydyistä kannettavista olisivat jo ultrabook-luokan kannettavia.

Hardware.fi päivän diilit sähköpostiisi!

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme ja saat aina tiedon, kun löydämme jonkin huikean tarjouksen nettiä selatessamme:

3 kommenttia

Tnoi
Tnoi
No kyllähän tuollaisen mielellään ostaisi! :)
ArttuH5N1
ArttuH5N1
Kohtuu ohut. Pelkäisen tuon napsahtavan poikki :D
PJL78
PJL78
Kosketus tuki ja Windows 8, niin uskon suureen menestykseen (kunhan muut luvatut jutut tulee).

Kommentoi uutista

Uusimmat viestit keskustelualueillamme

Keskustelu Viestejä Keskustelualue
Biisiketju 5628 Vapaata keskustelua
Mario Games 9 PC:n pelit
Pelit eivät käynnisty (Uusi kasattu kone) 15 PC:n pelit
gmailiin kirjautuminen ei toimi 6 Ajuri- ja softaongelmat
Ukraina keskustelu - Venäjän hyökkäys Ukrainaan 183 Vapaata keskustelua
VHS kasettien digitointi 44 Digivideo-ongelmat ja -keskustelu
AV2HDMI yhdistäminen Commodore 64 ongelma 3 TV-out -ongelmat ja -keskustelu
Android känny miten luoda s-postiryhmä 3 Android -keskustelu
WhatsApp ja Messinger 2 Android -keskustelu
Miten siirtää WhatsAppista s-postiin 4 Android -keskustelu
Näytä lisää viestejä